GLOBUS

Građani u ogromnom strahu | ISIL: Provest ćemo džihad ondje gdje se nalazite

(A. S.)

24.8.2017

Džihadistička skupina tzv. Islamska država (ISIL) zaprijetila je Španiji novim napadima ako ne prekine borbu protiv nje i poručila građanima da mogu očekivati nove scene poput onih u kojima je ubijeno 15 prolaznika, a više od 130 povrijeđeno.

U prvom obraćanju na španskom jeziku sedam dana nakon napada u Cataloniji, ISIl je poručio Špancima da im neće dati mira ako njihova vlada ustraje u tome da se nastavi boriti protiv grupe, kao što je prije četiri dana najavio španjski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis. 


U video isječku u trajanju dva minute i 28 sekundi, koji se dijelio putem društvenih mreža, prikazane su snimke panike i straha iz Barcelone, a dvojica pripadnika ISIL-a prijete Španlcima.

- Islamska Država više nema granica, provest će džihad ondje gdje se nalazite, nadam se da će Allah biti zadovoljan s vama - govori pripadnik s bradom i crnom kapom na glavi dok u pozadini vijori crna zastava. 

Muzika na francuskom jeziku

Drugi pripadnik, lica zamaskirana crnom fantomkom s automatskom puškom preko ramena, ističe: 

- Neka Allah prihvati volju naše braće u Barceloni.

- Ostavite se ovog rata protiv nas, otiđi iz njega kršćanine, jer će u protivnom naša borba protiv vas ići do kraja svijeta, uvijek. Nikada vas nećemo ostaviti mirnima. Nikada - govori i prijeti prstom, dok se u pozadini čuje muzika na francuskom jeziku.  

Objavljen identitet 

Nakon što je u četvrtak objavljena poruka ISIL-a, prvi takav video na španskom jeziku, kako tvrde španski mediji, objavljen je i identitet dvojice pripadnika sa snimke. 

Militant s bradom je u videu isječku spomenut kao Abu Lais Al-Qurdubi, odnosno ‘Kordobežanin’, stanovnik grada Cordobe iz španjolske južne pokrajine Andaluzije. Riječ je o španjolskom državljaninu punog imena Muhammad Yasin Ahram Pérez, rođenom u Cordobi.

On je prije nekoliko dana napunio 22 godine, a u medijima se pojavio 2014. Tada je objavljeno da je njegova majka Tomasa Pérez iz španjolskog južnog grada Málage,, danas 41-godišnja žena, nakon njega s još petero svoje djece otputovala u kalifat. 

Njegov otac Marokanac Abdelah Ahram (42) služi 10-godišnju zatvorsku kaznu u marokanskoj luci Tanger zbog povezanosti s islamskim radikalizmom, izvijestile su španske novine La Vanguardia. 

Drugi, zamaskirani militant, sa snimke je identificiran na njoj kao Abu Salman Al Andalusi, odnosno Abu Salman ‘Andalužanin’.