GLOBUS

Lavrov: Nova američka strategija u Afganistanu nema budućnost

Avaz.ba

24.8.2017

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas da nova strategija američkog predsjednika Donalda Trumpa u Afganistanu nema budućnost, pošto se prije svega oslanja na pribjegavanje sili.

"Rusija žali zbog toga što se nova strategija koju je najavio Washington prije svega oslanja na metode pribjegavanja sili", rekao je ruski ministar vanjskih poslova na konferenciji za novinare.

"Uvjereni smo da taj put nema budućnost", dodao je on.

Trump, odustavši od izbornog obećanja da će napustiti Afganistan, u ponedjeljak je predstavio novu strategiju za Afganistan i isključio mogućnost povlačenja SAD, čime je otvorio put ka upućivanju dodatnih vojnika u tu zemlju.

On je rekao da bi naglo povlačenje snaga ostavilo "vakuum koji bi iskoristili teroristi".

U Afganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika u okviru međunarodnih snaga od 13.500 ljudi koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika poslije povlačenja međunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Američki državni sekretar Reks Tilerson je u utorak rekao da Rusija isporučuje oružje talibanima i krši međunarodne norme. Lavrov je odbacio tu tvrdnju i rekao da nije to prvi put da se Rusija optužuje da podržava talibane i da im isporučuje oružje i dodao da za to nije dat nijedan dokaz.

Rekao je da Moskva održava kontakt s talibanima samo da bi osigurala bezbjednost ruskih građana i institucija u Afganistanu i da ih poziva na dijalog s afganistanskom vladom. Moskva je više puta ocijenila da talibane treba uključiti u konstruktivan dijalog da bi se našlo rješenje za afganistanski sukob.