GLOBUS

Stručnjaci analiziraju | Kim Jong-unov novi projektil bez problema može pogoditi ova dva velika grada u Americi

Piše: (A. S.)

24.8.2017

Sjeverna Koreja je s fotografijama na kojima se nazire nova konstrukcija raketa poslala poruku da radi na novim interkontinentalnim balističkim projektilima (ICBM), moćnijima nego oni koje je već testirala, istaknuli su stručnjaci za oružje, prenosi Net.

Ako bude razvijena, takav bi projektil možda mogao dostići bilo koje mjesto na američkom kontinentu, uključujući Washington i New York, tvrde stručnjaci.

Sjevernokorejski državni medij objavio je fotografije čelnika Kim Jong-una kako stoji pored dijagrama trostepene rakete nazvane Hwasong-13.

Stručnjaci za projektile koji pažljivo proučavaju takve fotografije u potrazi za dokazima o sjevernokorejskim programima oružja, naglašavaju kako ne postoje naznake da je raketa u potpunosti razvijena. 

U svakom slučaju, ona nije testirana u letu, pa je nemoguće izračunati njezin potencijalni doseg, smatraju.

Usprkos tome, trostepena raketa bila bi moćnija od dvostepane Hwasong-14 koja je dvaput testirana u julu.

Južna Koreja i američki dužnosnici smatraju kako je raketa Hwasong-14 imala doseg od oko 10.000 kilometara, čime je mogla pogoditi većinu dijelova Sjedinjenih Država, ali ne i istočnu obalu.

- Moramo pristupiti Hwasongu-13 kao ICBM-u s dosegom od 12.000 kilometara koji može pogoditi bilo koju tačku u Sjedinjenim Državama - ističe Kim Dong-yup, vojni stručnjak na Institutu za Daleki istok univerziteta Kyungnam u Seoulu.

Bilo koji doseg veći od 11.000 kilometara ugrožava Washington i New York s bilo koje tačke u Sjevernoj Koreji.

- Najvjerojatnije su namjerno pokazali da rade na trostepenoj konstrukciji s većom snagom i dosegom - smatra umirovljeni brigadni general Moon Sung-muk, stručnjak za kontrolu naoružanja koji je predstavljao Južnu Koreju u pregovorima s Pjongjangom.

- Testirali su Hwasong-14 koji je imao procjenjeni doseg od 9,10 hiljada kilometara. Ova može ići dalje, to je poruka - ističe Moon.