ZDRAVLJE U KUĆI

Šta se može opasno desiti ako nosite iste cipele svaki dan?

Avaz.ba

24.8.2017

Nošenje istih cipela svaki dan nije dobro ni za vas ni za vašu obuću, pokazalo je najnovije istraživanje velikog američkog proizvođača cipela "Allen Edmonds".

Studija je pokazala da obuću treba mijenjati svakodnevno, jer će na taj način cipela trajati duže.

- Najbolji način da produžite vijek trajanja svoje obuće jeste da je svakodnevno rotirate i da se pobrinete za cipele nakon svakog nošenja - objasnili su iz "Allena Edmondsa" za Business Insider.


Kad isti par cipela nosite svaki dan, znoj sa stopala skuplja se u njima i ne uspijeva da se osuši. Zbog toga obuća vremenom mijenja oblik. To se pogotovo odnosi na kožne cipele na koje znoj utječe najgore, jer ih izvija i čini podložnijima pucanju, a da ne govorimo o smradu.

Još jedna posljedica znoja je stvaranje bakterija i gljivica, koje narušavaju higijenu vaših stopala. Osim toga, odmor je potreban i vašim stopalima. Nošenje iste obuće danima vrši pritisak na iste tačke na stopalu, a posljedica mogu da budu ozbiljne deformacije.

Sljedeći put kada osjetite grižu savjesti zbog kupovine još jednog para cipela, samo se sjetite ovoga i bacite se u šoping.