ZDRAVLJE U KUĆI

Poslije 30. godine se više gojimo, ali postoji način da to spriječimo

Avaz.ba

24.8.2017

S godinama postaje sve teže da skinete suvišne kilograme, a da se oni ne vrate.

Mnogi su to osjetili na svojoj koži, ali da li ste se ikada zapitali zašto se s godinama lakše ugojimo, šta se tada dešava?

- Postoji nekoliko razloga za ovu omraženu pojavu, ali najveći je gubitak mišićne mase, koji se sa starenjem događa kod svakog čovjeka - kaže dr Kerolin Apovijan, direktorica Centra za nutricionizam i kontrolu tjelesne težine u Bostonu.

Dio mišićne mase koji je definiran najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim riječima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagorjeti više kalorija. Mišićna masa počinje da se smanjuje oko 30. godine, a ubrzava se oko 40. godine.

- Ako ne preduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definiranu mišićnu masu, našem tijelu će trebati manje kalorija da se ugoji, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zamijenit će masno tkivo - objašnjava doktorica.


Uz ovu pojavu krivci za sklonost gojenju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonalne promjene, povećana količina stresa i manjak sna, zbog sve većih odgovornosti i obaveza.

Dr Kerolin Apovijan dala je i 3 savjeta kako da spriječite smanjenje mišićne mase:

Radite vježbe sa tegovima bar dva puta nedjeljno, povećavajući s vremenom i težinu tegova i intenzitet vježbanja.

Naspavajte se, jer san omogućava tijelu da se oporavi i mišićima da se obnove.

Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba, meso živinsko meso i biljni proizvodi poput leblebija, orašastog voća i sjemenki.

Takođe je važno ne preskačete obroke, jer ćete u sljedećem obroku imati više kalorija nego što vam treba.

"Najbolje je jesti češće i to manje porcije hrane koje sadrže proteine i vlakna. Ako jedete redovno, imaćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da pretjerate s jelom", savetuje nutricionistkinja Zaklin London.