NOGOMET

Riad Bajić u iščekivanju prvog nastupa za Udinese: Poređenje s Džekom stvara mi veliku obavezu

Piše: M. CVIKO

24.8.2017

Riad Bajić, ovoljetno pojačanje italijanskog Udinesea, nije igrao u utakmici prvog kola Serije A u kojem je njegov tim poražen na svom terenu od Chieva rezultatom 1:2. Trener Luigi Delneri ostavio ga je na klupi, što našeg mladog reprezentativca nije pretjerano nasekiralo.   


U razgovoru za „Dnevni avaz“ Riad je istakao da je svjestan da tek treba dobiti pravu šansu.


- Došlo je mnogo novih igrača u klub i još se traži sastav. Trener, naravno, najbolje zna kada će koga staviti u ekipu. Vjerujem da ću dobiti šansu i to vrlo brzo, možda već u narednom kolu, kada gostujemo kod novog prvoligaša Spala, koji je odlično igrao protiv Lacija i ostao neporažen u Rimu - kaže Bajić.


Nastava u klubu


Riadu se mnogo sviđa nova sredina. Naravno da je velika razlika između onoga što je imao kao prvotimac Konjaspora u Turskoj i sada, kada je član jednog od klubova iz jedne od najjačih liga na svijetu. Isto kao kad je iz Želje otišao u Konyaspor. Uz sve ono što radi svakodnevno na treninzima, ima i dodatnu obavezu – učenje italijanskog jezika.


- Pa imamo, kao, neku nastavu u klubu. Ima dosta nas novih igrača i onda nam je klub organizirao učenje italijanskog. Za sada ide dobro i vjerujem da ću vrlo brzo savladati barem osnove da bi mi kasnije bilo lakše - priča nam Riad, kojem je u posjeti ovih dana bio njegov menadžer Hadis Zubanović.


- S njim i s Nedimom (Hrapovićem, op. a.) sve je mnogo lakše. Puno im dugujem za sve što su učinili do sada u mojoj karijeri.


Nekadašnjeg igrača Željezničara nakon dolaska u Italiju mnogi su poredili sa slavnim sugrađaninom Edinom Džekom, koji je također karijeru započeo na Grbavici. Koliko je to poređenje dobro za Bajića, toliko stvara i obavezu.


Poredeći ga s Džekom, italijanski novinar Gianluca Di Marzio čak je rekao kako je došao spremniji od njega u Seriju A.


- Svi znaju ko je Edin Džeko i šta je do sada uradio i osvojio u svim klubovima u kojima je igrao, ali i u reprezentaciji. Naravno da mi godi poređenje s njim, ali mi to i stvara obavezu da dam sve od sebe kako bih mu se barem malo približio. Džeko je veliki.


Pitamo Riada kakve su ambicije Udinesea u ovoj sezoni. Klub je prošle sezone završio na 13. mjestu, što je malo ispod „zlatne sredine“.


- Niko nije govorio o nekom imperativu kao što bi bio, naprimjer, izlazak na evropsku scenu, ali Udineze je klub koji uvijek ima ambicije da se plasira što bolje. Vjerujem da možemo biti barem u sredini tabele, a sada na početku sezone teško je ocijeniti da li se možda možemo upustiti u borbu za gornji dio – govori Bajić.


Poziv selektora

Bajić je dobio poziv selektora Mehmeda Baždarevića za susrete protiv Kipra i Gibraltara u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji iduće godine. Jedva čeka da se vidi s kolegama u reprezentaciji.

- Naravno da mi je drago da me je selektor pozvao. Igramo dvije važne utakmice koje bismo trebali pobijediti ako želimo ostati u trci za jedno od prva dva mjesta u grupi. Nadam se da će nas povrede zaobići i da ćemo u najjačem sastavu igrati protiv Kipra i Gibraltara - rekao je Bajić.


Željina djeca će pokazati kvalitet

Nekadašnji napadač Željezničara s velikom pažnjom je pratio derbi protiv Sarajeva. Naravno, zadovoljan je pobjedom, ali i još nečim:

- Gledao sam utakmicu i navijao. Posebno mi je drago što su u ekipi Željina djeca iz omladinskog pogona, koja će, sigurno, pokazati svoj kvalitet. Željo je dobro startovao u prvenstvu i od srca im želim sve najbolje, kako treneru Adžemu tako i svima u klubu.

Iz hotela u stan

Naš reprezentativac još živi u hotelu, ali će se to vrlo brzo okončati. Već je gledao nekoliko stanova koje su mu ponudili u klubu, a u jedan bi se trebao smjestiti.

- Razgledao sam neke stanove prošle sedmice. Svi su prekrasni. Jedan mi se baš svidio jer ima stvarno sve što mogu zamisliti i vjerujem da ću u toku ove ili najkasnije naredne sedmice useliti u njega.