BIH

Suđenje Draganu Vikiću i drugima| Svjedok Tužilaštva BiH: Mišo Žmiro je pobio zarobljenike u Velikom parku

Piše: A. Čengić

24.8.2017

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Draganu Vukiću, bivšem komadantu specijalne jedinice MUP-a RBIH, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, koji se terete da su 1992. godine sudjelovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA na lokalitetu Velikog parka u Sarajevu. 

Svjedočenje Murata Šabanovića 

Svjedok Tužilaštva BiH Mirko Lovrenović ni na ovom ročištu se nije pojavio jer, kako je kazao predsjedavajući sudskog vijeća Zoran Božić, nije mu uredno dostavljen poziv, a na mobilni telefon je nedostupan.

Svjedok Tužilaštva BiH Murat Šabanović je, kako je ustvrdio danas u sudnici, oko 20. aprila 1992. godine dobio poziv da brani BiH i dobrovoljno se javio.

Tada je počeo raditi u Hidrometeorološkom zavodu BiH gdje mu je komadant bio Kerim Lučarević.

Radio je kao vojni policajac, ali su ga prema njegovim riječima u izolaciji držali do 2. maja.

- Kerim Lučarević i Malik Krivić su htjeli da osam zarobljenih vojnika iz Doma policije prebace u Centralni zatvor u Sarajevu jer im nisu mogli ponuditi sigurnost. Bio sam tu dva do tri sata, a zarobljenici su bili u podrumu. Čuvala su ih četiri čuvara naoružana automatskim puškama. Potom sam se vratio u Hidrometeorološki zavod. Pet-šest dana poslije sam od Lučarevićem čuo da je neka budala ubila zarobljenike. Nisam znao da je riječ o toj osmorici. Lučarević mi nije rekao ko ih je ubio - kazao je danas svjedok Šabanović.

Postupajuća tužiteljica u ovom predmetu Sudu je predočila iskaz ovog svjedoka, dat 2014. godine u Tužilaštvu BiH, te navela da je tadašnji i današnji iskaz svjedoka kontradiktoran.

No, svjedok je ostao kod današnje izjave.

Sumnjivi razgovori 

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Hajrudin Šuman, koji se u tom periodu također nalazio u Hidrometeorološkom zavodu BiH, gdje je slušao radioveze i sve sumnjive razgovore prijavljivao Vrhovnom štabu.

- Lučarević je zabranio Šabanoviću da dolazi u Hidrometeorološki zavod. U Dom policije išao sam često sa Lučarevićem jer je tu bila smještana specijalna policija i tim prilikama često sam se viđao sa Draganom Vikićem. U tom periodu granatiran je grad i kobnog dana u aprilu smo otišli kod Asima Dautbašića (tadašnji šef državne sigurnosti op.a.) da vidimo kakva je situacija, da li je iko preživio u Domu policije.

Srećom niko nije bio povrijeđen.

Tada sam u hodniku Doma policije čuo da se pucalo u Velikom parku i da je Mišo Matić, zvani Mišo Žmiro, pobio neke ljude. Nisam znao o kome se radi. To je Dautbašić rekao Vikiću, i tada se Vikić uhvatio za glavu. Vratio sam se u Hidrometerološki zavod i nekoliko dana kasnije opet sam čuo da je Mišo Matić ubio zarobljenike, i tada sam povezao o kojoj osmorici je riječ - kazao je Šuman.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar.