LJEPOTA I MODA

Veza između opadanja kose i probave: Željezo jača vlasi

Piše: Avaz.ba

24.8.2017

Osjećate nadutost nakon jela, a uz to vas prati i problem gubitka kose? Reklo bi se kakve veze imaju ta dva stanja, ali medicinu upravo i zanimaju naizgled nepodudarni simptomi, koji se zajedno sreću kod većeg broja ljudi.


Iako je nekada to bio slučaj samo s muškom populacijom, danas se oba spola suočavaju s hroničnim gubitkom kose. Sve je više žena koje imaju prorijeđenu kosu pa im se vremenom vrlo jasno primjećuje ova pojava.


Mnogi od njih probali su riješiti problem kod dermatologa, ali im je on rekao da je s njima sve uredu. Jeste, s aspekta dermatologije. Svi laboratorijski nalazi su savršeni pa ipak do opadanja kose dolazi i dalje istim intenzitetom.


Stručnjaci kažu kako je sve više osoba koje su imale gustu kosu, a danas je tu samo pola ili čak i četvrtinu onoga što su nekada imali. Drugi, opet, kažu da njihovi ukućani često i sve češće komentiraju količinu dlaka koju ostavljaju po namještaju, kupatilu... Zajedničko svim tim ljudima, osim opadanja kose, često su i problemi s probavom.


Oni obično kažu da su napuhani nakon što pojedu hranu koja ima visok glikemijski indeks, kao što su hljeb, žitarice ili slatkiši. Mnogi od njih govore da to nadimanje zapravo ne prestaje, već da su stalno naduti. Neki osjećaju svrab u ušima, a često im se dešava da ne mogu razmišljati jasno kao što to inače čine.


Ponekad imaju zatvor, a nekada dijareju, a nekada se ta dva stanja smjenjuju. Svi ovi simptomi možda međusobno ne djeluju povezano, ali vrlo često jesu.


Krivac je feritin, oblik željeza koji se skladišti prvenstveno u jetri, ali i u folikulima dlake. Kada se tijelo suoči s manjkom željeza koji mu je kao mineral potreban za važne životne procese, poput stvaranja crvenih krvnih zrnaca, uzimat će ga s manje važnih mjesta, kao što je kosa, kako bi zadovoljio te svoje potrebe.


Nedostatak željeza dešava se često usljed hronične infekcije, jer bakterije, gljivice i virusi koriste željezo u svojim životnim ciklusima.