BIH

Ustikolina: Zajednička vježba Oružanih snaga, Granične policije BiH, MUP-a BPK i goraždanskih jedinica civilne zaštite "Ada 2017"

Piše: Al.B

24.8.2017

U turističkom kompleksu "Ada" kod Ustikoline održana je pokazna vježba vojnih, policijskih i jedinica civilne zaštite koje su demonstrirale obučenost u pružanju pomoći poplavama i klizištima ugroženom stanovništvu i razbijanju pobunjeničko – terorističke grupe. Izviđačke jedinice Oružanih snaga, tokom pružanja pomoći civilima, nailaze na minu, čije uništavanje vrše pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite.  

Tokom evakuiranja povrijeđenih, pripadnike OS BiH napadaju pobunjenici, a u pomoć im pristižu jedinice za brzu reakciju, minobacačka i mitraljeska baterija. S obzirom  na to da se pobunjenici potiskuju u granično područje, njihovo hapšenje i razbijanje dovršavaju specijalne jedinice Granične policije BiH i MUP-a BPK Goražde.

Pomoć civilima pruža se u sadejstvu sa Gorskom službom spašavanja, PVJ Goražde, Crvenim križem, Domom zdravlja Ustikolina, te drugim jedinicama Civilne zaštite. Ovo je, u najkraćem, scenario pokazne vježbe "Ada 20172. Vježba je okončana iskakanjem vojnika iz helikoptera i spašavanjem utopljenika.

- Prisustvovali smo dosta dinamičnoj i značajnoj vježbi Oružanih snaga i civilnih struktura ove regije, gdje smo demonstrirali da zajedničkim snagama i naporima mnogo toga možemo da preduprijedimo. Prevashodno mislim na civilno – vojnu saradnju i na neke pojave koje mogu da nas zadese, kao što su poplave, požari, zemljotresi – kazao je generalmajor Dragan Vuković, komandant Operativne komande OS BiH, nakon smotre jedinica koje su učestvovale u vježbi.

Major Mirnes Ćosić, komandant 3. pješadijskog bataljona iz kasarne Kosova kod Ustikoline ističe kako je zakonom o službi precizirano da se OS BiH moraju osposobljavati za pomoć civilnim strukturama u različitim prirodnim nesrećama.

– Vidite ovih dana da se dešavaju požari širom Hercegovine i većina snaga je tamo angažovana. Međutim, mi smo locirani u BPK, gdje je Drina glavna opasnost, tako da se mi uglavnom obučavamo za pomoć u slučaju poplava. Prošle godine smo imali sličnu vježbu u kojoj smo pokazali spremnost da evakuišemo civile u mirnim situacijama. Uvijek tražimo veći izazov i ovaj put smo željeli da to radimo u uslovima kad situacija nije stabilna, tako da smo uradili scenario u kojem smo dio multinacionalnih snaga upućenih u izmišljenu državu Jupiter. Spašavamo domaće civile, ali tokom operacija izvlačenja civila dolazi do opstrukcija od strane pobunjeničko – kriminalno – terorističkih grupa, koje ne žele naše prisustvo u ovoj zemlji – kaže Ćosić.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak navodi kako su u HNK i ovih dana angažirane zračne i kopnene jedinice OS BiH, koje pomažu civilnoj zaštiti u savladavanju požara, te da je situacija puno bolja nego proteklih dana.

– Danas smo imali djelovanje helikoptera na Gornjoj Drežnici, gdje je poprilično veliki požar. Krenuo je neki jugo koji vatru vraća na izgorjelo područje. Nije velika šteta, ali moramo požar iskontrolisati jer je na nepristupačnom i vrlo teškom terenu. Na području Čapljine nismo imali djelovanje helikoptera, jer situacija je puno bolja i mislim da ćemo oba helikoptera koristiti na Drežnici, na granici između Posušja, Mostara i Jablanice. Naporno smo radili. Cijelu noć vatrogasci su bili na terenu. Oko Konjica smo u srijedu popodne imali reaktiviranje jednog požara i sinoć su vatrogasci ostali cijelu noć na tom prostoru, tako da ćemo pratiti situaciju – kazao je Solak.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz