LJEPOTA I MODA

Pet stvari koje nikad ne bi smjela stavljati na lice

( Ilustracija)

Avaz.ba

24.8.2017

Sve žene vole eksperimentirati sa proizvodima koje stavljaju na lice, a maske i losioni koji se izrađuju u kućnoj radinosti hit su još od davnih dana.

I dok brojni "kućni proizvodi" mogu zamijeniti kupovne preparate za njegu, stručnjaci savjetuju žene da pripaze što stavljaju na lice te na kožu ne stavljaju baš sve što pronađi u smočnici, kupaonici ili kupaonskom ormariću.

Ovih 5 stvari nikad ne bi trebala koristiti za njegu lica:

ALKOHOL

Alkoholom se često dezinficiraju rane, no nemoj ga ni pod koju cijenu stavljati na prištiće ili ranice na licu. Isušit će kožu u trenu!

ŠEĆER

Već je poznato kako prekomjerna konzumacija šećera dovodi do slabljenja elasticiteta kože pa samim time i obješene kože i bora. Stručnjaci kažu da se tu ne radi samo o unosu šećera već da i šećer koji stavljamo na kožu može učiniti isto. 

Pouka: maske sa smeđim šećerom koristi samo u borbi protiv celulita, nikako na licu. 


LOSION ZA TIJELO 

Vjerovali ili ne, mnoge žene losion za tijelo koriste kao kremu za lice. To je potpuno pogrešan postupak jer je koža lica delikatnija od kože tijela te joj trebaju nešto blaži i finiji proizvodi. Također, losioni za tijelo često sadrže parfem i šljokice što može naštetiti licu.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona često se spominje u receptima za kućnu izradu pilinga za lice, no razmisli malo - ako može izbijeliti zube, može li zaista biti bezopasna za tvoju kožu?

LAK ZA KOSU

Naravno, ne bi svjesno nanijela lak za kosu no lice, no koristiš li ga često, velike su šanse da to radiš nesvjesno. Lak za kosu pun je hemikalija koje začepljuju pore te zbog kojih se pojavljuju bubuljice!

Vezane vijesti