BIH

POZITIVAN PRIMJER | Visoko vrvi od turista, svi dobro znamo zašto, ali vlast to ne zanima

Visoko iz zraka

Piše: Delvin KOVAČ

25.8.2017

Mnogi su skeptični. Neki u njih vjeruju, a neki ne. Ali jedno je sigurno - bosanske piramide najzaslužnije su za nevjerovatan procvat turizma u Visokom u posljednjih nekoliko godina.

Rijeke znatiželjnih turista iz svih krajeva svijeta i ove, kao i proteklih godina, sjatile su se u ovaj gradić, smješten tridesetak kilometara od Sarajeva.

Najviše Slovenaca

Prema popisu stanovništva iz 2013., u Visokom je bilo nastanjeno gotovo 40.000 stanovnika. No, zahvaljujući otkriću istraživača Semira Osmanagića, broj turista na godišnjem nivou čak i prevazilazi taj broj.

Prema Osmanagićevim procjenama, samo ove godine Visoko će posjetiti otprilike 50.000 turista. Među njima najviše preovladavaju Evropljani. Za piramide su najzainteresiraniji Slovenci, potom slijede Hrvati, Česi, Slovaci, Nijemci, Bugari, Mađari, Austrijanci, Holanđani, Norvežani...

- Imamo dosta gostiju i iz Singapura, SAD-a, Katara, Turske, Bahreina i generalno svih arapskih zemalja - kaže Osmanagić u razgovoru za portal Avaz.ba.

Navodi kako će 2017. biti rekordna godina kada je u pitanju broj turista koji su posjetili visočke piramide.

- Mislim da će do okončanja sezone, koja traje do kraja novembra, naše piramide, tunele, ali i novootvoreni park "Ravne" posjetiti oko 50.000 ljudi iz svih dijelova svijeta - smatra Osmanagić.

Semir Osmanagić. Semir Osmanagić

Primarni aspekt

Posjetioce najviše interesira samo arheološko otkriće, zatim mreža podzemnih tunela, ali tu je i aspekt ljekovite naravi, koji postepeno postaje primarni. 

- Primijetili smo veliki broj svjedočanstava o povoljnom djelovanju energije piramida na ljudsko zdravlje. U njima je visoka koncentracija negativnih iona, koji čiste ljudski organizam od virusa i bakterija. Ljudima se normalizira visok krvni pritisak, nestaju im problemi s astmom, visoki šećer dovodi se na normalan nivo... Boravak u podzemnim tunelima, gdje nema kosmičkog zračenja, signala za internet i mobilne telefone, omogućava organizmu da se u potpunosti regenerira – poručuje Osmanagić.

S obzirom na to da je razvoj turizma, kao jedne od najperspektivnijih grana privrede, svima nama u interesu, zaista čudi daljnji izostanak adekvatne podrške vlasti ovakvim i sličnim inicijativama sa svih nivoa. 

Osmanagić ističe da se u tom segmentu situacija, u odnosu na prethodni period, nešto popravila, ali da može i treba biti još bolja.

- Općinska administracija napravila je pozitivan zaokret, donoseći strategiju turističkog razvoja općine i ostvarivanjem konkretne saradnje s našom Fondacijom "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca". Dogovaramo se oko zajedničkih projekata, neke smo počeli, kao što je priprema za otvaranje autoparka u Visokom, a neke tek očekujemo, poput asfaltiranja prilaznih puteva, gradnje parkinga... - dodaje Osmanagić.

U ovim trenucima u Visokom nema nijednog slobodnog kreveta, jer su svi smještajni kapaciteti popunjeni.

- Taksisti, prodavnice, restorani, ćevabdžinice, pizzerije - svi imaju korist od gostiju koji dolaze u Visoko. I to se više ne može ignorisati - dodaje Osmanagić.

O Bosanskoj dolini piramida

Prema tvrdnjama Osmanagića, Bosanska dolina piramida najveći je svjetski kompleks piramidalnih građevina. 

Sastoji se od Bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od više od 220 metara, znatno viša od Keopsove, zatim Bosanske piramide Mjeseca (Plješevica) visoke 190 metara, Piramide bosanskog Zmaja (Buci) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Cemerac).

Istraživanja su započeta u aprilu 2005. godine.