HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Na raskrsnici kod Španskog trga privremeni kružni tok

Pri kraju asfaltiranje saobraćajnice prema Španskom trgu

Piše: M. SMAJKIĆ

24.8.2017

Nakon završetka radova na postavljanju kolektora od početka ulice Mostarskog bataljona do raskrsnice ulica Alekse Šantića i Adema Buča te prema Španskom trgu pri kraju je i asfaltiranje ovog dijela saobraćajnice. 

Trajno rješenje

U okviru ovih radova urađen je novi trotoar od Lakišića džamije do početka ulice Adema Buča.

Iz Gradske uprave Mostara jučer nam je rečeno da će nakon okončanja ovih radova na raskrsnici kod Španskog trga ostati privremeni kružni tok, koji bi, s obzirom na to da se pokazao efikasnim, mogao biti i trajno rješenje.

Također, u planu su i četiri saobraćajne trake prema hotelu „Eri“.

Inače, iz Gradske uprave su podsjetili da je na nedavnom sastanku gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića s predstavnicima međunarodnih finansijera projekta kolektora i pročistača, odnosno, Švedske razvojne agencije, Evropske unije i Svjetske banke poseban akcent dat na ubrzanje radova, čija izvedba kasni, a koji se izvode mikrotuneliranjem kod hotela „Bristol“, ispod Starog grada i ispod rijeke Neretve, a koje je dobila renomirana njemačka firma „Pfaifer“.

Kako je rečeno, kontinuirano će biti održavani sastanci u Sarajevu i Mostaru da bi se ubrzao početak rada. Na sastanku se razgovaralo i o obavezi grada Mostara i Federacije BiH da se osiguraju preduvjeti za kontinuirani rad uređaja kada se puste u pogon.

Nekoliko modela

Ponuđeno je nekoliko modela, od kojih bi se jedan trebao izabrati i primijeniti, da bi nakon probnog puštanja uređaja bili stvoreni preduvjeti za kontinuirani rad, a o čemu su obaviješteni ured Evropske unije u BiH i OHR, rečeno nam je iz Gradske uprave.

Rok kraj 2018. godine 

Vrijednost radova na izgradnji kolektora i pročistača, jednog od najvećeg projekta u historiji Mostara, procjenjuje se na 130 miliona KM. S obzirom na to da je, praktično, cijeli grad zbog ovog projekta postao ogromno gradilište i da su zbog radova najveće poteškoće evidentne u saobraćaju, iz Gradske uprave su nebrojeno puta do sada građane pozivali na strpljenje. Rok za završetak radova je kraj 2018. godine.