GLOBUS

Nevjerovatan snimak| Bijelci na tečnom korejskom zaprijetili Amerikancima: Kim će vas izbrisati s lica zemlje

Avaz.ba

24.8.2017

Sjeverna Koreja prošlog je petka objavila snimak na kojoj dvojica bijelaca u korejskoj uniformi, na tečnom korejskom prijete Amerikancima da će ih izbrisati s lica zemlje. Analitičarima nije trebalo dugo da saznaju ko su ti ljudi. 

Radi se o Tedu i Jamesu Dresnoku, sinovima Jamesa Dresnoka, bivšeg američkog vojnika koji je prije 50 godina pobjegao u Sjevernu Koreju u potrazi za boljim životom. 

Ted i James objavili su i da im je otac umro prošle godine u Pyongyangu. Dresnok je Teda i Jamesa dobio u braku s rumunskom umjetnicom Doinom Bumbeom, koju su sjevernokorejski agenti oteli samo kako bi je spojili sa suludim Amerikancom. 

Naime, Korejci nisu htjeli da Dresnok dobije dijete s nekom Korejkom pa su, da bi izbjegli miješanje rasa, posegnuli za radikalnim metodama. Bumbea je umrla u Pyongyangu sredinom devedesetih.

Dresnok je u Sjevernu Koreju pobjegao 1962., a u sljedećih nekoliko godina društvo su mu pravila još tri američka prebjega. Oni su godinama bili idealno propagandno oružje Kim il-Sunga, a usput su postali filmske zvijezde u najzatvorenijoj zemlji svijeta.

Dresnok je bio posljednji poznati slučaj američkog vojnika prebjega u komunističku zemlju, dok su drugi umrli ili im je dopušteno da odu. 

U videosnimci objavljenoj u petak na sjevernokorejskoj stranici Uriminzokkiri, Ted i James Dresnok potvrđuju da im je otac umro u novembru 2016., u 74. godini od moždanog udara. Usput nisu propustili priliku nahvaliti Kim Jong-una i zaprijetiti Amerikancima.

- Američki imperijalisti su jedini krivci za ovo ludilo i histeriju koja vlada. Oni ne znaju ništa o našoj vojsci i općenito narodu. Ako rat izbije, nećemo propustiti priliku da izbrišemo Ameriku s lica zemlje - rekao je Ted Dresnok, dok je njegov brat James dodao:

- Naše najjače oružje je dragi vođa Kim Jong-un. S njim je pobjeda zagarantirana.

Ovo nije prvi put da su mladi američki Korejci gostovali na nekoj televiziji. James je primjerice bio gost u dokumentarcu 'Crossing the Line', a za CBS je poručio da ne bi napustio Sjevernu Koreju ni da mu neko na stol stavi milijardu dolara.