CRNA HRONIKA

Otimačine mobitela, novčanika, torbi i novca ne jenjavaju: Žrtvu vrebaju iza ćoška pa pretuku zbog desetak maraka

Fizički nasrću na žrtvu samo do dođu do plijena

Piše: Dž. BULBUL

24.8.2017

Otimačine mobitela, novčanika, torbi i novca na ulicama postale su sarajevska svakodnevica. Nažalost, ova pošast nije zaobišla ni druge bh. gradove, a domaće policijske agencije nisu ni blizu toga da je suzbiju.

Slika svakodnevice

Ako zavirimo u arhiv crne hronike, naići ćemo na enorman broj primjera razbojništava na ulicama usred dana. Žrtve su uglavnom žene i djeca, a nerijetko završe s povredama, jer beskrupulozni razbojnici ne prezaju ni od čega. Ako treba, nasrnut će na žrtvu samo do dođu do svog plijena, koji ponekad iznosi svega desetak maraka ili se radi o lančiću. Žrtve često uopće ne vide napadača jer im prilazi sleđa ili u mračnom prolazu. Ponekad rade u paru, koji opkoli žrtvu kao čopor, a često i sami odrade posao.

Visoki policijski zvaničnik u penziji Dragan Mioković kaže da je ova, kako je kazao, opasna pojava, postala aktuelna unazad desetak godina, ako ne i više, te da i nakon toliko vremena, nažalost, predstavlja stvarnu sliku dešavanja na sarajevskim ulicama.

Mioković: Kaznena politika nedovoljno oštra

Teška djela


- Radi se o vrlo teškim krivičnim djelima, bez obzira na to koliku štetu je pretrpjela žrtva. To je eksplozija klasičnog uličnog kriminala. Akteri su uglavnom mlađe osobe, maloljetnici, i to povratnici. Oni otimaju sve što mogu - naušnice, lančiće, tašne, novac... Ako to radi dječak od 16 godina, zapitajmo se šta će raditi sa 20. Hoće li počiniti ubistvo sutra? Oni su potencijalni kriminalci. Nadležne institucije teško se nose s ovom problematikom, dok je, s druge strane, kaznena politika nedovoljna oštra - pojašnjava nam Mioković. 

U ovakvim slučajevima, kaže on, nije lako dati savjet građanima, ali naglašava opet da opreza nikad nije dosta.

- Šta trebamo reći ženama, da ne nose tašnu, nakit? Nažalost, društvo nema odgovor na ovo pitanje. Naša policija, i uniformirana i u civilu, pokriva grad, ali ne može se baš svaki djelić pokriti - kazao nam je Mioković.


Uhvaćeni bihaćki razbojnici

U Bihaću su u januaru ove godine uhapšeni Š. A. (23) i maloljetnik, koji su ženama otimali torbe na ulicama. Prvo su 30. decembra opljačkali Š. R. Z. (30). Nju su napali sleđa te joj strgnuli torbu s ramena. U torbi je, osim ličnih dokumenata, oštećena nosila i novac. Potom su 9. januara presreli K. S. (59). I ovoj ženi su prišli sleđa te joj, također, otrgnuli torbu s ramena.


Povrijedili ženu  otimajući joj torbu 

Sarajevska policija uhapsila je u februaru ove godine Adnana Vidimlića (38) i Harisa Češljara (40) zbog sumnje da su pokušali opljačkati ženu u Grbavičkoj ulici. Dvojica maskiranih razbojnika su nasrnula na M. A. da bi joj oteli torbu. Ženu su povrijedili tokom otimačine i pobjegli, ali su svega desetak minuta kasnije privedeni.

Građani pokušali  uhvatiti pljačkaša 

U haustoru zgrade u ulici Ferhadiji, općina Stari Grad, 11. avgusta nepoznata osoba, uz upotrebu fizičke snage i prijeteći pištoljem, opljačkala je Š. S. Ženi je tada oteta torba s ličnim dokumentima i određenom sumom novca. Razbojnik je odbacio stvari iz torbe nakon što su ga pokušali zadržati građani te su ukradeni predmeti vraćeni oštećenoj.

Čehu oteo mobitel i novac

Sarajevskoj policiji 8. avgusta T. V., državljanin Češke, prijavio je da je dan ranije opljačkan u ulici Ohridska, općina Novo Sarajevo. Prijeteći nožem, nepoznati razbojnik oteo mu je novac i mobitel te pobjegao.