ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Speleološki pohod „atomaca“: Na Tajanu pećina s kamenim mostom

Pohod prema kanjonu Mašice

Piše: Ar. M.

24.8.2017

Članovi Sportskog naučnoistraživačkog kluba „Atom“ iz Zavidovića na jednom od posljednjih speleoloških istraživanja Spomenika prirode Tajan zabilježili su još jedno otkriće. Riječ je o pećini s kamenim mostom, koju su ''atomci'' slučajno pronašli prilikom organiziranog pohoda prema kanjonu Mašice. 

- Glavna namjera nam je bila fotografirati i prikupiti podatke o zanimljivim biljnim vrstama koje su uočene u ranijim speleološkim istraživanjima. U ekipi je bio i profesor biologije Naser Husić, koji je vodio biološki dio istraživanja - kaže član tima Emir Balić, koji je s Admirom Bajraktarevićem istraživao pećinu Balkon.

Oni su prilikom spuštanja u jedan od pogrešnih kuloara u strmoj litici naišli na kameni most s pećinom. Ovaj speleološki dragulj je evidentiran i sigurno će biti predmet daljnjih istraživanja.

Naime, Tajan je poznat po ovoj izuzetnoj speleološkoj atrakciji, četiri kamena mosta, od kojih tri imaju i pećine, kameni most na Mašici, u Suhoj i u Srednjoj stijeni. Ovim je otkrićem Tajanu dodato još jedno prirodno bogatstvo.

„Atomci“ kažu da im je u BiH poznat samo jedan kameni most s pećinom, i to u dolini Vrbasa.