CRNA HRONIKA

Počelo suđenje za ubistvo u naselju Mojmilo: Kahriman pozvao Godinjaka da izađe pa ispalio četiri hica

Pucnjava se dogodila 15. marta ispred kafića

Piše: A. KAPO

26.8.2017

Čitanjem optužnice, izlaganjem uvodnih riječi te saslušanjem svjedoka u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Fahri Kahrimanu (23) zvanom Cova iz Sarajeva, koji je optužen da je 15. marta ispred punog kafića ''Twins'' na Trgu Barcelone, u sarajevskom naselju Mojmilo iz pištolja teško ranio Harisa Godinjaka (29). Godinjak je tri dana poslije, usljed teških povreda, preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. 


Kahriman: Sarađivao s policijom

Prišao stolu

Mladen Vukojičić, postupajući tužilac, kazao je da će Tužilaštvo tokom procesa saslušati 12 svjedoka. 

- Neki od njih su neposredni očevici događaja. Neki će svjedočiti na okolnosti ranijih odnosa između oštećenoga i optuženoga. Uložit ćemo materijalne dokaze i saslušati vještake te na taj način dokazati da je optuženi počinio krivično djelo na način i u vrijeme kako je to opisano u optužnici - rekao je, između ostalog, tužilac Vukojičić.

S druge strane, branilac optuženog Izet Baždarević je kazao da je Kahriman prije zločina bio izložen mnogobrojnim sukobima te da su napadane njegova majka i djevojka.

- On nije imao namjeru ubiti Godinjaka, već da ga pozove van i razgovara s njim oko tih sukoba. Pucao je iz straha - rekao je Baždarević.

Na jučerašnjem ročištu iskaz je dao Adnan Hamzagić, koji je kritične noći bio šanker u ''Twinsu''. On je ispričao da je vidio nepoznatu osobu s kapuljačom na glavi kako prilazi stolu za kojim su sjedili Godinjak i Dženan Zahirović. Kako stoji u optužnici, Kahriman im je poručio: ''Izađite vas dvojica'', što svjedok nije čuo.

- Izašli su vani. Čuo sam pucanj. Legao sam iza šanka. Čulo se četiri ili pet hitaca. Haris je ležao, trener rukometaša Bosne mu je pokušavao pomoći - rekao je Hamzagić.

Interesantno je da Hamzagić u svom prvom iskazu datom u Trećoj policijskoj upravi nije spomenuo kapuljaču, na što je ukazao i tužilac Vukojičić.

Olga Vukša, nekadašnji istražitelj u Odsjeku za krvne i seksualne delikte i ratne zločine Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kazala je da su na licu mjesta pronađene četiri čahure.

- Na portalima objekta su bila vidljiva oštećenja, a u unutrašnjosti ''Twinsa'' pronađeno je jedno deformirano zrno. Na podu objekta bila je jedna želučana izlučevina i malo tragova koji su ukazivali na krv. Budući da nije pronađeno sredstvo izvršenja - pištolj, došli smo do saznanja da je moguće da je bačeno u Miljacku, na lokalitetu kod FIS-a. Angažirani su u dva navrata bili i ronioci FUP-a, koji su, koliko znam, pronašli dijelove vatrenog oružja - kazala je Vukša.

Sve opisao

Vukša je dodala da je Kahriman bio korektan te da je želio ispričati šta se dogodilo.

- Potvrdio je da je izvršilac - rekla je Vukša.

Iskaz je dao i Haris Imamović, također pripadnik MUP-a KS. On je potvrdio da je Kahriman priznao djelo te da je sarađivao s policijom.

- Sve je opisao, a spomenuo je i da su imali nesuglasica. Kazao je da nije imao namjeru da puca, da ga ubije... Rekao je i da su s njim (Haris Godinjak, op. a.) imali problem on i djevojka - rekao je Imamović.

Sklapanje sporazuma?

Izet Baždarević je kazao da odbrana intenzivno pregovara s Tužilaštvom u vezi sa sklapanjem sporazuma o priznanju krivice. Naredno ročište zakazano je za 7. septembar, kada je planirano saslušanje svjedoka Dženana Zahirovića, Nihada Husića, Almedina Begovića i Amira Pindže.