SARAJEVO

Zbor građana: Mještani Stupa prijete blokadom kružnog toka na Ilidži 31. avgusta

Zboru prisustvovali brojni građani

Piše: A. TABAK

24.8.2017

Mještani Stupa 2 obustavit će saobraćaj na kružnom toku na Ilidži 31. avgusta ukoliko Općinsko vijeće (OV) Ilidža ne povuče odluku o usvajanju regulacionog plana (RP) Stup Nukleus sa zakazane sjednice do 28. avgusta. To su jednoglasno odlučili na zboru građana održanom sinoć, kada su još jednom poručili općinskim vlastima da se oštro protive usvajanju RP, koji ugrožava njihovu imovinu, te da će je braniti svojim životima. Žustra rasprava, kojoj je prisustvovalo više od stotinu građana, trajala je dva sata.

Kao u bunkeru

Habota: Legalizacija kriminala | Bajrović: Prijete mi rušenjem kuće

Predsjednik MZ Stup 2 Sabit Šabanović kazao je da njihova borba protiv gradnje nebodera i zgrada koje skrnave naselje traje godinama.

- S nama niko ne razgovara, dogovaraju se iza naših leđa, bez uvažavanja primjedbi građana. Mi smo prinuđeni izaći na ulicu da bismo odbranili svoje ognjište. Ukoliko tačku o RP povuku s dnevnog reda, onda ćemo dalje dogovarati - kazao je Šabanović.

Neki od mještana požalili su se kako ih ucjenjuju da usvoje regulacioni plan, obećavajući im izgradnju škole, kao i druge infrastrukture.

Azra Bajrović, jedna od mještanki koja je prisustvovala zboru, kazala nam je da joj pojedinci iz Općine prijete rušenjem kuće ukoliko ne prihvati RP.

- Ne dam nikome svoju imovinu, koja je itekako ugrožena. Želim da se gradnja zgrade koja je predviđena u blizini moje kuće izbriše. Ta zgrada bi mi sve zaklonila i mi bismo živjeli kao u bunkeru. Nećemo to dozvoliti - kazala je Bajrović.

Budući kriminal

Usvajanje RP, zajedno sa svojim komšijama, pokušat će spriječiti i Samir Habota. Ističe da je ovo legalizacija prošlog i budućeg kriminala.

Na zboru građana prisustvovali su i predsjedavajući OV Ilidža Muhamed Omerović, dopredsjedavajući Dževad Poturak, zastupnik u Skupštini Mirza Čelik te nekoliko vijećnika OV. Predsjedavajući Omerović istaknuo je da će na kolegiju, zajedno s vijećnicima, razmotriti hoće li odluku o usvajanju povući s dnevnog reda.

Nećemo dobiti ni kifle

Sibila Hasanagić, predstavnica etažnih vlasnika kompleksa Tibra, kazala je da će usvajanjem ponuđenog RP biti napravljene još dvije Tibre, koje će se susretati s istim problemima kao i ovo naselje.

- Gustoća, visina i način gradnje, infrastruktura, kanalizacija, sve su ostavili u haosu. Načelnik nam je čak kazao da nećemo dobiti kifle i da nijedna biljka neće biti zasađena dok ne prihvatimo plan - rekla je Hasanagić.