SARAJEVO

SRAMOTNO | Radnici ZOI '84 dovedeni su do prosjačkog štapa

ZOI '84: Novom sistematizacijom povećan broj radnika

Piše: N. MANJURA

24.8.2017

Radnici preduzeća ZOI '84 već godinama rade na minimalcu, a novom sistematizacijom direktor Midhat Hubijar će ga i legalizirati! Pojedinim radnicima će se tako plaća obračunavati, umjesto po dosadašnjem koeficijentu 1,70 - po 1,05, što će značiti primanja od tek 400 KM. Kako nam je kazao predsjednik Sindikata preduzeća Rašid Selimović, ova situacija je dodatno razbjesnila ionako ogorčene radnike.  


Hubijar: Bez komentara | Selimović: Uhljebljuje svoje

Ozakoniti minimalac

- Ovo je dotaklo samo dno nebrige prema radnicima. Godinama nas drže na minimalcu, mimo zakona, lažiraju platne liste, a sada hoće da taj minimalac ozakone. Nema kome se nismo žalili, ali svi okreću glavu od naših problema. Direktora štite sve inspekcije, a sve po nalogu mentora iz Općine Novi Grad, pa nismo ni mi ludi više - ogorčen je Selimović.  

Sanacioni plan ZOI '84, koji je urađen prije nekoliko godina, predvidio je 146 radnih mjesta. Novom sistematizacijom broj je povećan na 164.

Njegovi radnici

- Sada je smislio sistematizaciju kojom će nama smanjiti plaće, a uhljebiti svoje radnike. Otišlo je dosta ljudi, a na sistematizaciji ih je više. Nema logike. Prije nam se hvalio da će ovo preduzeće ići naprijed i da će nam povećati plaće, a sada nas dovodi na prosjački štap - rekao je Selimović.

Dodao je i da radnicima nisu uplaćeni doprinosi za kompletnu 2014. godinu.

O svemu ovome pokušali smo dobiti komentar od direktora Hubijara, ali on već mjesecima ne odgovara na naše pozive i službene upite.


Žele angažirati privatnike


Iako ZOI '84 ima službu unutrašnje zaštite, radnici su došli u posjed računa na kojem se vidi da je jednoj privatnoj firmi za „usluge fizičkog osiguranja“ uredno isplaćeno više od 1.000 KM. Kazali su nam i da direktor svakog mjeseca izdvaja sredstva, a radnici su ili besposleni ili ih premještaju na druga radna mjesta, sa željom da ovu službu zauvijek ugase i angažiraju privatnike.