CRNA HRONIKA

Osuđen sarajevski advokat: Esadu Hrvačiću godina zatvora i 10.000 KM kazne

Piše: Avaz.ba

24.8.2017

U Kantonalnom sudu u Sarajevu Esad Hrvačić, poznati sarajevski advokat, osuđen je danas na godinu zatvora i novčanu kaznu od 10.000 KM, nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je ranije sklopio sa Tužilaštvom KS. 

Hrvačić je optužen da je kao član kriminalne grupe, koju je vodio Ismet Hamzić, krivotvorenjem dostavnica tuženim strankama učestvovao u nezakonitoj uknjižbi nekretnina njegovih klijenata

Sporazumom i presudom koja je danas izrečena Hrvačiću će se oduzeti i nezakonito stečena imovinska korist u iznosu od 47.520 KM te mu je izrečena i zabrana obavljanja advokatske dužnosti u periodu godinu i šest mjeseci nakon pravosnažnosti presude.

Hrvačić je uhapšen u policijskoj akciji "Kurir" zajedno sa još deset osoba, kada je razbijena kriminalna grupa kojom je rukovodio također advokat Ismet Hamzić.

Prema optužnici, u periodu od 2013. do 2016. godine, zbog nezakonite uknjižbe imovine njihovih stranaka, krivotvorenjem dostavnica na ime tuženih, advokat Esad Hrvačić udružio se sa sudskim kuririma Zaimom Spahovićem, Muamerom Pitom te stručnim saradnikom Elminom Džinom. Tako su izdejstvovali donošenje 18 nezakonitih presuda. A nakon udruživanja advokatice Samine Skopak s istim kuririma, doneseno je devet nezakonitih presuda.