BIH

Pleh: Žrtvovanje kurbana u Gazi Husrev-begovoj medresi je praktično za vjernike

Fena

24.8.2017

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu u toku je akcija "Kurban 2017“ koja traje do 30. avgusta, a uplata se vrši na blagajni Medrese. Cijena kurbana je 350 KM.

Pomoćnik direktora za internat Medrese prof. Dževad Pleh u izjavi za Fenu kaže da Medresa organizira žrtvovanje kurbana vjernika, džematlija, prvenstveno za potrebe njihovog internata medrese i ishranu učenika tokom cijele školske godine.

- S obzirom na to da je akcija popularna u narodu, praktična je jer vjernici nemaju uvjeta da obave žrtvovanje kurbana u svojoj avliji i kući, te na ovaj način imaju priliku da se odazovu vjerskoj obavezi da prinesu kurban i obave taj obred – rekao je Pleh.

Ovo je dobra prilika, pojašnjava, da se propis žrtvovanja kurbana izvrši, te da se to obavi na siguran način.

Podsjeća da akcija traje od 1968. godine te da je prvi kurban za Medresu žrtvovao rahmetli Kamil Silajdžić, koji je tada bio profesor medrese.

- Od tog vremena Medresa vrši uslugu žrtvovanja kurbana te na taj način primjenjuje propise s idejom da se kurbansko meso donira učenicima medrese, kako bi se obogatio njihov jelovnik - naveo je.

Pleh je naglasio da Medresa ima riješeno pitanje zbrinjavanja kurbanskog mesa, a iz godine u godinu ta praksa postaje jako popularna i permanentno se broj uplate kurbana povećava.

- Mi se trudimo da te uplate budu primjerene ekonomskim mogućnostima, stoga se cijena uplate kurbana ne mijenja, ostaje ista i ove godine - ističe Pleh, navodeći da je prošle godine uplaćeno oko 4.500 kurbana.

S obzirom na to da servisiraju žrtvovanja kurbana za veliki broj muslimana, dio kurbanskog mesa se dijeli onima koji su uplatili kurban, a taj dio se prakticira kroz direktno učešće i prisustvo prilikom žrtvovanja kurbana na Jarčedolima. Porodica može i poželjno je da prisustvuje svakom segmentu žrtvovanja svoga kurbana.

Drugi dio kurbanskog mesa ide za potrebe medrese i Fakulteta islamskih nauka, čime su zadovoljene potrebe i učenika i studenata.

Pleh je također naveo i to da će jedan dio uplata, približno 700 kurbana, biti usmjeren za kupovinu kurbana i njihovo žrtvovanje, kao i podjelu kurbanskog mesa u povratničkim područjima Žepa, Rogatica, Foča, što je humana dimenzija akcije.

Ostatak kurbanskog mesa bit će ponuđen Uredu za društvenu brigu Rijaseta IZ BiH, a oni će dalje distribuirati prema zahtjevima koji dolaze s terena, udruženjima, humanitarnim organizacijama, javnim kuhinjama, bolnicama.

- Naš je cilj, obaveza, emanet da vjernik koji je uplatio kurban u Medresu taj kurban bude uredno obavljen, žrtvovan, da to meso bude uredno proslijeđeno i dođe do onih kojima je potrebno - poručio je Pleh.

S obzirom da je ljetnji period, kaže da se trude da maksimalno osiguraju i pripreme akciju s potrebnim hladnjačama na Jarčedolima, gdje se žrtvuje kurban, kako bi meso bilo zaštićeno od kvarenja.

Inače, GHBM ima dobru hladnjaču koja čuva meso i mesne prerađevine tokom cijele godinu i pokazala se vrlo praktično. Također se prikuplja i kurbanska koža koja se koristi za potrebe medrese.

Pleh dodaje da ovo nije jedina akcija žrtvovanja kurbana. Akcija se proširila i postala praksa u svim medresama u BiH - Mostaru, Tuzli, Cazinu, a i Rijaset putem Ureda za društvenu brigu, ima svoju akciju žrtvovanja kurbana, a projekt je osmišljen da udovolji potrebama uplata koje dolaze iz dijaspore.  

Na nivou cijele Islamske zajednice u BiH Akcija "Kurban“dostigne i do 20.000 uplata.