BIH

Kako je Bakir (pot)kupio propagandnog generala za odstrel protivnika: Polutkova kćerka "lomi" Sarajevo-osiguranje

Polutak i Izetbegović: Naređenja prima i u Predsjedništvu

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ – M. RENER-SMAJOVIĆ

24.8.2017

Mustafa Polutak, donedavno anonimni general, nije se bez razloga i tek tako stavio u službu prljave propagandne mašinerije Bakira i Sebije Izetbegović, za čije interese pokušava oblatiti sve njihove političke protivnike.

Polutak nije javnosti poznat po dobivenim bitkama, herojstvu ili ratnim zaslugama kojima se može podičiti većina generala časne i slavne Armije RBiH, koji su išli u bitke ispred boraca koji su branili i odbranili svoju zemlju, nego je na sebe počeo pažnju skretati kada je otpočeo borbu za svoje lične interese.

Lični interes

Prvo, prije nekoliko godina, osnovavši privatno kvaziudruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, u ime kojeg se pridružio udruženjima koja istinski štite prava branilaca, sve kako bi dobio novac iz budžeta i pokušao ostvariti lični interes.

Kada se pokazalo da time ne mogu biti zadovoljeni njegovi apetiti, Polutak, inače član SDP-a BiH, na sve načine pokušao se približiti SDA, ne odričući se članstva i određenih privilegija koje je time stekao u matičnoj partiji.

U tome je i uspio kada se, koristeći svoje privatno udruženje, nekoliko puta oglasio saopćenjima za javnost u kojima je tobože u ime boraca pokušao oblatiti istinske patriote ove zemlje koji su zajedno sa svojim porodicama proveli rat u BiH, za razliku od većine Izetbegovićeve porodice, za koju smo svi na videosnimcima mogli vidjeti kako i gdje su provodili vrijeme dok je zemlja krvarila pod najžešćim agresorskim udarima.

No, istraživanjem pozadine „borbe“ koju Polutak vodi u ime SDA, došli smo do interesantnih saznanja koja u potpunosti razobličuju namjere ovog tobožnjeg borca za istinu i pravdu.

Polutak nam, naime, nije otkrio koliko novca njegovo udruženje dobiva iz budžeta, a prešutio je veoma važnu i za javnost bitnu činjenicu da je njegova kćerka Aida Soko savjetnica premijera FBiH Fadila Novalića. I to ne obična savjetnica, nego je Polutkova kćerka zadužena da Novalića usmjerava i savjetuje ga zvanično o svim makrofinansijskim poslovima Vlade FBiH?

Soko: Polutkova kćerka ima ogromne ovlasti

Nezvanično, saznajemo da to znači da je Soko najpovjerljivija Novalićeva osoba za sve sumnjive poslove u Vladi FBiH. Naš izvor, koji je želio ostati anoniman, ističe da je Soko u Novalićev kabinet došla prilikom realizacije određenog projekta o zapošljavanju koji provodi Britanska ambasada u BiH.

No, saznajemo da je na neobjašnjiv način Polutkova kćerka, za razliku od ostalih savjetnika koji su došli kroz isti program zapošljavanja, munjevito napredovala te da je stekla iznimno Novalićevo povjerenje.

Tako je premijer ishodio da Vlada FBiH ovlasti Aidu Soko za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama prvo privrednog društva „Sarajevo-osiguranje“, da bi ubrzo dobila ovlaštenja da učestvuje u radu i odlučuje i na skupštinama drugih društava!

Istovremeno sa kćerkinim napredovanjem u Novalićevom kabinetu i proširenju njenih ovlasti u najprofitabilnijim privrednim društvima za koje je nadležna Vlada FBiH smanjivao se Polutkov pritisak na Vladu FBiH koji je on vršio u dva navrata 2015. i 2016. godine kada se pridružio tadašnjim protestima boraca.

I on se s generalskom plaćom, koja je nekoliko puta viša od boračkih primanja, isticao u prvi plan žaleći se da je „socijalni slučaj“. No, sada su jasni Polutkovi i motivi i porivi za sve njegove aktivnosti i angažiranost koju nije pokazao kada se trebalo boriti za ovu zemlju, ali jeste kada je u pitanju njegov i kćerkin interes.

Jedan od Polutkovih statusa na FB-u: Priznaje da igra za one koji mu ponude više. Jedan od Polutkovih statusa na FB-u: Priznaje da igra za one koji mu ponude više

Glavni pregovarač

Jedan od Polutkovih statusa na FB-u: Priznaje da igra za one koji mu ponude više

A o kojim i kolikim se interesima radi, zorno pokazuju ovlasti koje je Novalić dao Polutkovoj kćerki. Pa tako naš izvor tvrdi da je upravo Aida Soko bila glavni pregovarač o sumnjivoj prodaji Fabrike duhana Sarajevo, gdje nije sporna sama prodaja duhanskog biznisa „British American Tobaccou“ (BAT), nego ostatak imovine od 300 miliona KM (vlasništvo u fondovima, bankama, nekretninama) koji BAT nije interesirao.

Na koji je način to prodato i u čijem je vlasništvu završilo, kaže naš sagovornik, treba biti predmet istrage policijskih i tužilačkih organa. Naš izvor tvrdi i da je Polutkova kćerka zadužena i da što boljim prikaže stanje s „Agrokorom“, „Konzumom“, INA-MOL-om na štetu FBiH, a navodno u dogovoru s premijerom analizira izvještaje kompanija u vlasništvu FBiH i vrši pritisak na direktore radi određenih protuusluga.

Da sva priča o Polutku bude još apsurdnija i tragičnija, lekcije o patriotizmu pravim borcima drži čovjek koji se s početka rata stavio na raspolaganje zločincima koji su se borili za takozvanu Herceg-Bosnu, a protiv časne Armije RBiH.

I činjenicu gdje je bio početkom rata Polutak prešućuje u svojoj biografiji, ali, kako svjedoči njegov Facebook profil, i dalje se ponosi time da je bio u bivšoj JNA, za koju ne navodi čak ni da je bivša, što svi oni koji su osjetili zlo te armije početkom devedesetih koriste kako bi je zauvijek ostavili u prošlom vremenu.

No, o kakvom je čovjeku riječ, možda najbolje govori činjenica da je Polutak na svom Facebook profilu besramno podijelio status u kojem stoji: „Stranke /partije/ u BiH su kao fudbalski klubovi. Igram dok mi neko ne ponudi više!?“

Svojim članstvom u SDP-u, a ustvari interesnom povezanošću sa SDA, Polutak je dokazao istinitost ovog statusa. Još samo da saznamo koliko je Polutak dobio za „to više“ da pokuša ocrniti Radončića.

Prljava prošlost

Činjenica da je Polutak bio u agresorskim redovima koju je „Avaz“ dokumentirao i u jednom od ranijih brojeva ne smeta današnjim političkim nalogodavcima Mustafe Polutka, prvenstveno Bakiru Izetbegovića, koji su svjesni da gube vlast i moć, ne libe posegnuti za bilo kakvim sredstvima, pa ni onim da bivšeg bojovnika HVO-a Mustafu Polutka koriste za obračune s istinskim patriotima poput Fahrudina Radončića, koji je bio u Štabu vrhovne komande Armije RBiH, a potom, kao izdavač "Bošnjačkog avaza", svaki dan rata sa svojim narodom u opkoljenom Sarajevu pod granatama i snajperima.

Uloga u boračkim protestima

U nekoliko navrata Polutak je i javno istupao u medijima, a tvrdi se da je, dok mu kćerka nije došla u Novalićev kabinet, čak na boračkim protestima tražio njegovu smjenu. No, vremenom je Polutak, dolazeći među istinske borce, stalno branio Novalića, a krivicu za situaciju u kojoj se nalaze borci svaljivao na Vladu, što je apsurdno, jer tu Vladu predvodi Novalić. No, sada je jasno zašto je Polutak to radio.

Unovčenje saopćenja

Polutak u međuvremenu nastoji zarad zadržavanja kćerkinog i svog položaja i utjecaja što bolje prodati saopćenja svog udruženja Bakiru Izetbegoviću i medijima pod njegovom kontrolom, a u kojima će blatiti sve one koji se suprotstavljaju politici koja nas duže od dvije decenije vodi putem u jednom pravcu, prema graničnim prijelazima, odnosno izlazima iz ove zemlje.