LIFESTYLE

Tražio Jetija cijeli svoj život pa otkrio šta se krije iza misterije

Avaz.ba

24.8.2017

Britanski istraživač Eric Shipton 1951. je godine tražio alternativnu rutu do Mont Everesta, a na svom putu našao je otisak stopala za koji se ustanovilo da je hominidan. Fotografirao ga je, a misterij Jetija, poznatog i kao strašni snježni čovjek, proširio se svijetom.

Daniel Taylor, autor knjige 'Jeti: Ekologija misterija', znakove 'snježnog čovjeka' na Himalajima traži još otkad je bio dijete, kako kaže, već 60 godina, te objašnjava fotografiju koju je svijetom pronio Shipton.

- Shipton je bio jedan od najcjenjenijih istraživača Everesta pa ako on fotografira takvo nešto, onda je to prava fotografija. Niko to nikad nije dovodio u pitanje. Ono što upada u oko je da su rubovi dosta oštri što se može pripisati tome da je snježna podloga na tim visinama bila tvrda. Drugo, to podsjeća na ljudsko stopalo, ali s velikim palcem. Na kraju krajeva, može se reći da je hominidno, a tek dužina od 33 centimetra, mediji su to objeručke prihvatili - objašnjava Taylor.

Otada je na Everest išlo nebrojeno mnogo ekspedicija u potrazi za Jetijem. Istraživač Tom Slick išao je na Everest nekoliko puta, provodio tamo i po pola godine.

Preokret u istraživanju napravio je Edmund Hillary koji je predložio da se ne traže misteriozna bića, nego istražuje kako bi čovjek mogao živjeti na tolikoj visini. Napravili su kuću na 5700 metara i počeli istraživanje. Njegova ekspedicija je prva napravila razliku između toga kako Šerpe poimaju Jetija kao misteriozno biće koje živi u planinama. Taylor koji je istraživao predjele Nepala krenuo je najviše od te spoznaje. Za njega je Jeti više produkt ljudske potrebe za 'ukazanjima'.

Pravu pomutnju u istraživanju unijeli su profesori s Oxforda koji su prvi pokušali s DNK analizom.

- Stvorili su potpunu konfuziju. Stvorili su fragmente na osnovu prethodnih istraživanja i ustanovili da se neki ne mogu povezati ni sa jednom postojećom životinjom. Najbližu DNK vezu imali bi s polarnim medvjedima, ali s nekim također konfuznim DNK sekvencama - priča Daniel Taylor.

I on je sam istraživač, baziran na divljinu Nepala. Tamo je, kaže, osobno naišao na otiske slične onima koje je fotografirao Shipton. Šerpe su mu rekli da su to, kako ih oni zovu, 'medvjedi s drveta'. Takvi su razvili prednji prst kako bi mogli obuhvatiti granu i slomiti je. Njima se vjerojatno razvio taj 'veliki palac' pa Taylor smatra da bi to moglo djelomično objasniti misterij Shiptonova Jetija.

Smatra da je potraga za Jetijem simbolično ljudska potraga za nečim višim. Jetija je tako izjednačio s bogom, anđelima, kao i sa bićem iz Loch Nessa.

- Ljudi imaju potrebu za sveopćim zajedništvom, cjelinom. A kad imaju takvu potrebu onda mu trebaju i signali kako bi se sa svim mogao povezati. Signal je ovaj otisak stopala. Širom svijeta postoje legende o Jetijima, Rusija ima svoju, Kina svoju. Sve je to ljudska glad za hominidnim ukazanjima - objašnjava Taylor u svojoj knjizi, prenosi 24sata.hr.