LJEPOTA I MODA

Aspirin kao svestrani pomagač u kućanstvu: Riješi se bubuljica, raznih mrlja i peruti s jednim proizvodom

Avaz.ba

24.8.2017

Svemogući aspirin, osim što učinkovito ublažava simptome glavobolje, ima i široku primjenu u kućanstvu. 

Aspirin će ti pomoći ukloniti neke mrlje, ublažiti ubod komarca, pa čak pomoći cvijeću da duže zadrži svoju svježinu.

Protiv peruti

Ako te muči perut, aspirin bi trebala koristiti prilikom svakog pranja kose. Izmrvi dva aspirina u uobičajenu količinu šampona koju nanosiš na kosu, umasiraj u vlasište, ostavi da djeluje nekoliko minuta pa isperi vodom.

Mrlje od znoja

Pomiješaj aspirin s vodom kako bi dobila svojevrsnu pastu koju ćeš nanijeti na mrlju i ostaviti na nekoliko minuta. Pastu isperi vodom, a odjevni predmet stavi na uobičajeno pranje.

Protiv bubuljica

Salicilna kiselina jedan je od ključnih sastojaka aspirina, a poznata je kao učinkovit borac protiv akni i prištića. Izmrvi tableticu i pomiješaj ju s vodom kako bi dobila pastu. Dobivenu smjesu nanesi direktno na bubuljicu i ostavi da djeluje nekoliko minuta, a potom isperi vodom. Isti postupak napravi u slučaju ugriza komarca ili nekog drugog kukca. Aspirin će umanjiti natečenost i crvenilo kritičnog područja.

Protiv zadebljane kože na petama

Zadebljanu je kožu na petama zapravo vrlo lako ukloniti. Izmrvi šest aspirina, na to dodaj pola žličice limunovog soka i malo vode kako bi dobila pastu. Smjesu nanesi na željeno područje, stopalo omotaj toplim peškirom pa na to dodaj još i plastičnu vrećicu. Nakon deset minuta ukloni vrećicu i peškir.

Za bolji rast biljaka

Salicilna kiselina na biljke djeluje tako da osnažuje njihov korijen i listove, tjera insekte te sprečava nastanak raznih bolesti.

Mrlje na koži

Ako se kojim slučajem ne možeš riješiti mrlja od trave ili nikotina, pomiješaj limunov sok s aspirinom te dobivenu smjesu utrljaj na željeno područje i potom isperi vodom.

Mrlje od jaja na odjeći

U toplu vodu stavi izmrvljeni aspirin te smjesu nanesi direktno na mrlju. Ostavi da djeluje pola sata pa isperi vodom.