LIFESTYLE

Postajemo terminatori: Napravljena vještačka koža koja sama zacjeljuje

Avaz.ba

23.8.2017

Naučnici na jednom briselskom univerzitertu uspjeli su da daju robotima mogućnost samozacijeljivanja koja im omogućuje da se ‘oporave’ čak i ako ih ubodu ili posijeku nožem, piše Sun.

To podsjeća na ulogu Arnolda Schwarzeneggera kao kiborg-asasina u Terminator filmovima, ali srećom za čovječanstvo, ovi roboti teško da će se tako skoro pobuniti protiv čovječanstva. Za sada uglavnom skupljaju voće, povrće i druge mekane predmete s fabričkog poda. A mogli bi imati i važniju ulogu u poboljšavanju ljudske prostetike. 

Kako bi proizveli robote koji imaju "kožu" i "meso", naučnici su koristili polimere koji se poput želea stapaju zajedno kada ih se zagrijava ili hladi.

Rezultati ovog istraživanja otvaraju obećavajuće perspektive. Roboti će biti ne samo biti lakši i sigurniji, već će isto tako biti u stanju da rade duže bez da ih se konstantno treba popravljati - rekao je jedan profesor koji je pronašao način da ruke robota budu istovremeno meke, kako bi mogle kupiti ojsetljive predmete, ali i sposobne da izdrže kontakt sa oštrim predmetima.  

Pravi roboti ubice možda djeluju kao daleka budućnost naspram ovih, ali uvijek postoji opasnost da u budućnosti jedna ili više država odluči da napravi vojsku mašina. 

- Pitanje nije samo kada će se to dogoditi, već mi još uvijek ne znamo hoće li to ići u korist odbrambenim ili napadačkim operacijama, i kakvi će sve biti učinci - dodao je profesor.