ZDRAVLJE U KUĆI

Deset javnih mjesta i predmeta s najviše bakterija

Avaz.ba

23.8.2017

Redovna upozorenja stručnjaka o važnosti pranja ruku treba shvatiti ozbiljno. Naime, postoje mjesta koja svakodnevno dodiruje veliki broj ljudi, a mnogi od njih nosioci su određenog tipa bakterija koji mogu prouzrokovati određene zdravstvene probleme. 

Ako ste npr. prehlađeni, a kihnuli ste i pritom usta zaštitili rukom kojom ste potom dirali rukohvat, osoba koja se nakon toga primi za njega „preuzeće“ vaše bakterije i postoji realna mogućnost da i ona razvije prehladu. 

Brojna istraživanja dokazala su da određena javna mjesta nose najviše bakterija pa bismo trebali oprati ruke nakon što dođemo u dodir s njima. 

1. Rukohvati stepenica 

2. Gumbi u liftovima 

3. Ručke na korpama u prodavnicama 

4. Jelovnici u restoranima 

5. Novac 

6. Prekidači za svjetlo 

7. Posudice za sol i papar u restoranima 

8. Bankomati 

9. Sprave za vježbanje u teretani 

10. Česme 

Savjet: Naravno da ćete često naići na situaciju u kojoj nije moguće oprati ruke odmah nakon dodira s ovim mjestima. Tada se možete zaštiti korištenjem gela za dezinfekciju ruku, a ako ne volite koristiti takve proizvode onda jednostavno izbjegavajte dodirivati lice rukama. Izbjegavanjem trljanja očiju, nosa i uopšte prinošenjem ruku ustima smanjujemo mogućnost unošenja bakterija u organizam.