KOLUMNE

Voda i vatra

Piše: Goran DAKIĆ ([email protected])

24.8.2017

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić rekao je 2010. godine da će savski sliv stradati ako hitno ne bude obnovljen sistem zaštita od poplava. On je tada govorio da je obnova sistema odbrane od poplava daleko najvažniji zadatak za RS, a nema sumnje da su se iste tvrdnje odnosile i na FBiH.  

I šta se dogodilo? Dogodio se maj 2014. godine, kada su nezapamćene poplave odnijele više od 20 života i prouzrokovale štetu koja se mjeri milijardama maraka. Hiljade porodica su evakuirane, pokrenula su se mnoga klizišta koja su gutala kuće, voda je razrovala i minska polja, noseći sa sobom opasnost za opasnošću.

Ono što je četiri godine ranije izgledalo kao fusnota ministarskog rada, u maju 2014. obistinilo se kao najveći užas koji je pogodio BiH. Pitanje je da li to isto mora učiniti i vatra, pa da odgovorni konačno shvate da u borbu s elementarnim nepogodama moraju ući još s nečim osim s hrabrošću onih koji goloruki spašavaju ugrožene.

I požar koji je u julu pogodio Ljubinje i ovaj koji danima hara oko Čapljine pokazali su da BiH nema dovoljno ljudi i opreme za ovakve bitke. To je jučer potvrdio i ministar sigurnosti BiH, koji je istakao da Hercegovina gori cijelo ljeto, a da Civilna zaštita nema dovoljno kapaciteta ni opreme da odgovori na te izazove.

Možda se priroda ispuhala kada je BiH u pitanju. Možda voda više nema šta da odnese i možda vatra više nema šta da sprži. Ali, ako se nekad ponovo dese slične katastrofe i ako rezultati na terenu budu kao što su bili 2014. i ove godine, hoće li i tada odgovorni tvrditi da ih niko ni na šta nije upozorio na vrijeme?


Vezane vijesti