REGION

Novi detalji: Zdravko Mamić svoje ranjavanje ipak shvatio ozbiljno, čuvaju ga policajci u civilu

Avaz.ba

23.8.2017

Zdravko Mamić je svoje ranjavanje ipak shvatio ozbiljno. Nakon što su ga liječnici obradili u Domu zdravlja Tomislavgrad, liječenje je nastavio u KB-u Sveti Duh. Sluša liječnike te je zasad odustao od puta i gledanja uživo današnje utakmice Dinama u Albaniji.

U utorak uvečer posjetile su ga kćeri, a posjete je primao i tijekom cijele srijede. S obzirom na to da je smješten u apartmanu, sam je u sobi i ima potpunu privatnost. Ondje, na Zavodu za ortopediju, cijelo vrijeme dežuraju dva policajca u civilu. K njemu u sobu ne puštaju nikoga osim rodbine i bliskih prijatelja. Kažu nam da je Mamić dobro. Kako doznajemo, u bolnici prima terapiju te ga je, nakon svih uzbuđenja koje je doživio od pokušaja atentata u utorak, svladao umor. Skroman je i nije zahtijevao nikakav poseban tretman. Saznajemo kako mu metak nije oštetio kosti niti krvožilni sustav, što je sreća u nesreći.

Ne zna se koliko će ga dugo u bolnici zadržati, no s obzirom na to da mu je stanje dobro, pretpostavljaju da će uskoro biti otpušten kući. Prima terapiju antibiotika kako bi se spriječile eventualne infekcije ili sepsa. Iako je Mamić brojnim šalama pokušavao razvedriti rodbinu, njima nije bilo do šale. Kako neslužbeno doznajemo, prijatelji ga mole da si obavezno unajmi čuvare koji bi cijelo vrijeme bili uz njega. Rekli su mu da mu trebaju jer bi tako odvratili sve potencijalne napadače i imao bi barem neku sigurnost. S tim savjetima krenuli su nakon što ga je napao mladić na Braču i bacio ga u more. On ih je zasad sve odbio. O zaštiti zasad ne razmišlja i samo im kaže: “Ja se ne bojim!”.

Jedno od zrna otkriveno je u jednoj od obližnjih kuća, a drugo u Golfu 7, gdje se zabilo u kvaku. Policajci su razmatrali i planove za bijeg koje su imala dva napadača. S obzirom na to da se radi o teško pristupačnom terenu, nisu imali puno izbora. Osim toga, to područje mjesta Vidovići blizu je granice s Hrvatskom pa je moguće da su napadači već napustili BiH.

Kad su počeli pucati, to se nije čulo kao kad inače pucaju, nego kao da je neko pljeskao. Vjerojatno su imali nekakav prigušivač jer taj zvuk nije uzbunio ni ptice koje bi inače poletjele.

Ispričali su to članovi Mamićeve porodice i prijatelji koji su svjedočili pokušaju ubojstva u utorak u BiH. Nedaleko od Zdravka bilo je i dvoje djece u dobi od godinu dana i dvije godine. Ona su, nasreću, prošla bez ikakvih ozljeda. Mamićev brat Zoran odmah nakon pucnjave izjavio je kako misli da su napadači zapravo huligani kojima je cijela porodica na meti.

U istragu slučaja uključila se i hrvatska policija. S kolegama iz BiH su razmijenili dosad prikupljene podatke te će zajedničkim snagama pokušati što prije otkriti napadače.