BIH

Dok naši meteorolozi prognoziraju novi val ekstremne vrućine, američki tvrde suprotno

Piše: A. SOKOLOVIĆ

23.8.2017

Bosnu i Hercegovinu zapljusnut će val vrućine nazvan Polifemo - krajem radne sedmice predstoji umjereno jak šesti toplotni val, a temperature ponovo rastu prema 40 podioku.

Novi val ekstremnih vrućina u Bosni i Hercegovini i regionu vrlo izvjestan, najavili su meteorolozi Hidrometeorloškog zavoda Bosne i Hercegovine.

Prema prognozi meteorologa Bakira Krajinovića, umjesto uobičajenog pada temperature koji stiže krajem avgusta, u posljednjoj dekadi ovog mjeseca ponovo nas očekuju ekstremne temperature koje će doći i do 40 stepeni. 

Topliji period prognozira se od 26. pa do kraja avgusta.  

Minimalne temperature u Bosni se očekuju od 15 do 20, a u Hercegovini od 17 do 22 stepena. Maksimum temperature u Bosni se prognozira do 36, a u Hercegovini do 40 stepeni. 

Inače, meteorlozi tvrde da je rijetka pojava da Bosna i Hercegovina bude zahvaćena sa četiri toplotna vala u cijelom toku klimatološkog ljeta (1. juni - 31. avgust). A ove godine ih zaista imamo puno. 

Zanimljivo je da za razliku od naših meteorologa, oni s američke stranice Accuweather smatraju da temperatura u periodu od 26. pa do 31. avgusta neće prelaziti 33 stepena. 


Prema njihovoj prognozi u Bosni i Hercegovini će biti 33 stepena u ponedjeljak i tada će do kraja avgusta biti izmjerena najveća temperatura.

Već od utorka slijedi pad temperature, koja će se kretati od 28 do 31 stepen.

Ono u čemu se slažu naši i američki meteorolozi je podatak da u septembru slijedi zahlađenje.  

Toplo u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Građani Bosne i Hercegovine koji još nisu bili na godišnjem odmoru i koji planiraju putovati na Jadransko more u Hrvatsku i Crnu Goru, također mogu očekivati lijepo vrijeme i visoke temperature. 

U Crnoj Gori će za nekoliko stepeni biti toplije, ali se očekuju temperature slične u Bosni i Hercegovini. 


U Ulcinju, omiljenom ljetovalištu mnogih Bosanaca i Hercegovaca u Crnoj Gori, očekuju se tempeture od 29 do 35 stepeni. 

Posebno toplo će biti za vikend. 

Slično vrijeme se očekuje i u Budvi, Kotoru, Herceg-Novom, Tivtu...