REGION

Slovenski premijer poziva javnost da podrži dva investicijska projekta

Fena

23.8.2017

Slovenski premijer Miro Cerar pozvao je u srijedu javnost da podrži dva najvažnija investicijska projekta njegove vlade, rekavši da je riječ o odličnim investicijama važnim za razvoj države, te da ih neki pokušavaju zaustaviti, te tako vladi i javnom interesu iz političkih razloga "podmeću klipove".

Referendum o vladinom projektu gradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Koper-Divača, koji je po procjenama "težak" više od milijardu eura, održat će se 24. oktobra. Referendum su iznudile neke građanske inicijative uz podršku dijela opozicije, navodi Hina.

Inicijatori referenduma protive se određenoj trasi buduće pruge, te predviđenom načinu financiranja. Ukoliko na referendum izađe najmanje 40 posto birača i većina od njih glasa protiv projekta, on će biti zaustavljen, a sličan projekt neće se moći predložiti najmanje godinu dana. 

- Referendumska kampanja o projektu pruge Koper-Divača svjedoči da smo mi Slovenci često sebi najveći neprijatelji. Gradnja te pruge omogućit će razvoj i širenje luke Koper i staviti Sloveniju na svjetski transportni zemljovid. Za taj su projekt zainteresirane brojne europske države - kazao je Cerar u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA, pozivajući građane da na referendumu glasaju za jedan od glavnih infrastrukturnih projekata njegove vlade.

Drugi projekt Cerarove vlade koji bi mogao pasti u vodu je već dogovorena investicija međunarodnog proizvođača automobilskih dijelova Magna International, odnosno njegove austrijske kompanije Magna Steyr.

U općini Hoče blizu Maribora ta je kompanija spremna sagraditi tvornicu autodijelova, a na početku bi se gradila autolakirnica u kojoj bi se zaposlilo 400 radnika.

Za to je uz državu već dala saglasnost lokalna vlast, dobiveno je i kupljeno potrebno zemljište, a ekološku saglasnost za postavljanje lakirnice dala je i slovenska agencija za okoliš. Početak radova na lokaciji u Sloveniji još nije moguć jer sada teče rok za žalbe na izdanu ekološku saglasnost. Neke su ekološke zadruge i civilne inicijative najavile da će izdano rješenje regulatora osporavati, što bi odgodilo postupke.  Osim toga, Magna je potvrdila da u slučaju da stvar padne u vodu paralelno radi na rezervnoj "B" lokaciji u Mađarskoj, 50-ak kilometara od granice sa Slovenijom. 

Magnini menadžeri potvrdili su ovih dana da je Slovenija još u prvom planu, ali da su u Mađarskoj za radove na postavljanju lakirnice već dobili građevinsku dozvolu, te da ne mogu previše čekati jer je početak proizvodnje planiran već za manje od dvije godine.

- Ekološki rizici u slučaju Magnine lakirnice su minimalni jer je to kompanija s vrlo razvijenim ekološkim standardima - kazao je Cerar, dodavši da je riječ o kompaniji čija se proizvodnja u susjednom austrijskom Grazu, dakle u "urbanoj sredini", pokazala ekološki neproblematičnom.

Dodao je kako postoje informacije da i iza pokušaja zaustavljanja te investicije stoje političke snage i interesi, te pozvao one koji su najavili žalbu na odluku regulatora da to ne čine i da imaju u vidu interes Slovenije kao države.