BIH

Savić: Tužilac Dubravko Čampara podstrekavanjem Sarićke počinio krivično djelo ometanja rada pravosuđa

Piše: M. AŠČIĆ - B. CERIĆ

23.8.2017

Radončić po izlasku iz Suda BiH ( M. Kadrić)

U Sudu BiH održano je novo ročište u predmetu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, ulaganjem proceduralno uobičajenih dokaza Tužilaštva, od kojih su naredbe o izuzimanju videonadzora iz hotela „Park“ u Vogošći, pa do zapisnika o saslušanju svjedokinje Azre Sarić u Tužilaštvu 25. decembra 2015. godine.

U spis su uloženi i dokazi o saslušanju optuženog Zijada Hadžijahića, iako je prvobitno saslušan kao svjedok, a 13 dana kasnije Tužilaštvo BiH je od Suda tražilo naredbu za posebne istražne radnje i prisluškivanje njegovog telefona.


Žestoka polemika


No, prije ulaganja ovih dokaza Radončićeva odbrana, s Asimom Crnalićem na čelu, tražila je od Tužilaštva BiH da se s CD-a, koji je dokaz optužbe, pročita posljednja stranica pisanog materijala, a koja je dostavljena i odbrani.


Radi se o telefonskoj komunikaciji tužitelja Dubravka Čampare i Azre Sarić.


Crnalić je pojasnio da je Tužilaštvo ovaj dokaz dostavilo odbrani, ali da je izbjeglo da ga pročita, kazavši da na tome odbrana sada izričito insistira jer je riječ o tužilačkom dokazu.


- Tražim da se pokaže samo jedna stranica i da se ona pročita, ništa više - rekao je Crnalić obraćajući se Sudskom vijeću Suda BiH.


Ali tome se oštro usprotivilo Tužilaštvo. Tužiteljica Elvira Stanojlović, neuvjerljivo je pokušala objasniti da CD nije redigovan te da, po naredbi Suda, to nisu mogli ni uraditi s obzirom na to da su tehničke službe Tužilaštva na godišnjem odmoru, a da tužioci to sami ne mogu, da nešto ne bi pogrešno uradili.


Međutim, Crnalić je insistirao da Tužilaštvo, s obzirom na to da je dalo odbrani cijeli CD bez ikakvog redigovanja, to i pročita, ponovivši da je „ovo dokaz da je Tužilaštvo radilo pogrešno“ i „ne radite svoj posao kako treba“, aludirajući na postupajućeg i suspendiranog tužioca Božu Mihajlovića.


Ali u nastavku ulaganja proceduralnih dokaza tužiteljice Stanojlović i Suada Pašić su opet po(t)kopale optužnicu koju je podigao Mihajlović. Naime, one su, ulažući zapisnik o saslušanju svjedokinje Sarić u Tužilaštvu BiH, 25. decembra 2015. godine, istakle da se u zapisniku Sarić, koji je, prema njihovim riječima, dobrovoljno dala, nalaze i pitanja novinara „Avaza“ upućena KCUS-u.


Prema navodima tužiteljice Pašić, novinari se raspituju za radnopravni status Sarić, što je, tobože, dokaz pritiska na nju, a nakon nemilog događaja na KCUS-u, kada je preminuo pacijent Sabahudin Hukara.


Radončić se zatim obratio Sudskom vijeću kazavši:


- Dostavljeno je pitanje KCUS-u, a tiče se radnopravnog statusa jer je iznimno da specijalizantkinja Azra Sarić nije smjela da radi nakon 16 sati, a ona je primila pacijenta znatno kasno. Radi se o legalnom prikupljanju informacija i istraživačkom novinarstvu zbog smrti čovjeka, što dokazuje i prvostepena presuda Općinskog suda u Sarajevu protiv TV 1 , koji je prvi objavio informaciju, kojom je odbijena tužba Azre Sarić za naknadu štete i utvrđeno da su novinari samo radili svoj posao. Tako da tu ne vidim ništa inkriminirajuće.


Čampara opet muljao


Advokatica Bakira Dautbašića Tatjana Savić, uključujući se u raspravu, navela je da nije tačno da je svjedokinja Sarić dobrovoljno dala iskaz u Tužilaštvu BiH.


Ona je ustvrdila, a čitajući dokaze Tužilaštva, među kojima su u SMS poruke, da je tužilac Dubravko Čampara 22. decembra 2015. godine sa svog telefonskog broja razmjenjivao poruke sa svjedokinjom Sarić.


- U SMS poruci stoji: ''Objavio je, polako prijeti, obavezno otiđi do Bože sutra.'' Misli se na tužioca Mihajlovića. Znači, ovo je dokaz da se ne radi o dobrovoljnom davanju iskaza. Čampara svjedokinju podstrekava da to prijavi Boži, što je obilježje krivičnog djela ometanje rada pravosuđa - rekla je Savić.


Ona je, također, istakla da je u zapisniku navedeno da tužilac Mihajlović od Sarić u svom iskazu traži da ispravi izjavu, što je suprotno Zakonu o ZKPBiH, a plus joj daje sugestije, zaključila je Savić.


Dautbašić: Tužilaštvo namjerno zaboravlja ko sam ja i sa kime sam profesionalno stalno komunicirao


Nakon što je Tužilaštvo kao navodni dokaz prezentiralo više od dvadesetak SMS poruka ili poziva (bez njihovog sadržaja) kao navodni dokaz da Dautbašić i Zijad često komunicirali, za riječ se javio Bakir Dautbašić.

- Tuilaštvo namjerno zaboravlja da sam ja sekretar Ministarstva sigurnosti BiH, šef Struktuiranog dijaloga o reformi pravosuđa i šef Radne grupe za bezvizni režim. U dokumentu ima mojih razgovora s brojnim nosiocima pravosudnih funkcija. Ima puno razgovora s kolegama iz Suda, Tužilaštva i VSTV-a. Čak sam i sa tužiocem Božom Mihajlovićem imao sedmičnu komunikaciju. To je Božo u Sudu u potvrdio - rekao je Dautbašić i pojasnio:

- Znači, Zijad Hadžijahić i ja smo prijatelji više od 25 godina, a on je u ambasadi SAD u Sarajevu radio poslove o kojima ja ne želim ništa da kažem, ali sam sa njime imao stotine i stotine službenih i privatnih razgovora. I mnogo više nego što ih tendenciozno prezentira Tužilaštvo. Prema tome, ja sam radio svoj posao i tu nema ništa nelegalno.


Mulalić: Dramatične nezakonitosti na štetu optuženih


Nermin Mulalić, advokat Hadžijahića, ukazao je na broje nezakonitosti kada je u pitanju njegov branjenik i postupak protiv svih optuženih. On je rekao da je Hadžijahić najprije dao iskaz kao svjedok, a kasnije je optužen.


- I Sud je ovdje napravio grešku. Išao je prijedlog po jednom osnovu, a naredba po drugom i ona je apsolutno nezakonita. Ovo je domino-efekt koji je devastirajući za ovaj predmet. Tužilaštvo je ovdje zakasnilo. Ne mogu sada ispravljati dramatične greške rađene u istrazi. Ovdje čak nema ni obilježja krivičnog djela - rekao je Mulalić.


Ko je anonimni potpisnik naredbe?

Dragan Barbarić, jedan od Radončićevih advokata, vrlo se precizno odredio o dokazu Tužilaštva BiH, odnosno jednoj od naredbi koju je navodno potpisao Božo Mihajlović:

- Ovdje se ništa ni sa čim ne slaže. Datumi oznaka tajnosti dokumenta se vežu čak za 2012., pa 2015. godinu, a ispod odštampanog imena Bože Mihajlovića ne nalazi se njegov potpis nego nešto što je očigledno potpis za nas nepoznate osobe. S obzirom na to da je Mihajlović bio jedini postupajući tužilac, jasno je da se radi o nečijoj zloupotrebi i odbrana će insistirati da se utvrdi identitet nezakonitog potpisnika – zaključio je Barbarić.   


Čampara: Huškao svjedokinju