GLOBUS

Yukiia Amano obavijestio Nikki Haley o iranskom nuklearnom sporazumu

Fena

23.8.2017

Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Yukiya Amano u srijedu se sastao s američkom ambasadoricom u UN-u Nikki Haley kako bi je izvjestio o iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, dok rastu brige oko budućmosti sporazuma.

Izvještaji Međunarodne agencije za atomsku enrgiju (IAEA), sa sjedištem u Beču, pokazali su da Iran poštuje odredbe historijskog sporazuma sa šest svjetskih sila.

Iran je na osnovu sporazuma limitirao svoje nuklearne aktivnosti i omogućio je strožije inspekcije IAEA koje čine svaki napor na stvarnaju atomske bombne izuzetno teškim. 

U zamjenu za to, ukinuta je većina UN-ovih i zapadnih sankcija Iranu, ali su druge kaznene mjere povezane s nenuklearnim pitanjima ostale na snazi ili su pooštrene.

Nakon što je Trump osudio "užasni" sporazum iz 2015. godine, napetosti su porasle između dva dugogodišnja neprijatelja koja se međusobno optužuju da ne poštuju "duh" sporazuma.

Predsjednik Hassan Rouhani izjavio je prošle sedmice da bi Iran u roku od nekoliko sati mogao odustati od sporazuma, optužujući Washington za "konstantno i učestalo kršenje obećanja" koja je dao u okviru sporazuma.

Haley je odgovorila da su nove sankcije povezane s "iranskom podrškom terorizmu širom svijeta" i zbog njegovog ponašanja na ostalim poljima, te da Iran "ne može koristiti nuklearni sporazum kako bi ostatak svijeta držao kao taoca".

Trump bi u oktobru trebao izvjestiti Kongres da li se Iran pridržava sporazuma.  On je u julu izjavio za Wall Street Journal da bi "bio izneđan da se Iran pridržava sporazuma". Haley nije davala nikakve izjave novinarima dok je pristizala na razgovore s Amanom. 

Washington Post naveo je u utorak njene riječi da su razgovori u Beču zakazani kako bi se odgovorilo na američka pitanja o inspekcijama i nadzoru IAEA. 

- Još nismo donijeli nikakvu odluku po tom pitanju. Pokušavamo dobiti što je moguće više informacija - navode novine izjavu Haley o eventualnom američkom odustajanju od sporazuma.

- Trumpova administracija treba da se otrijezni zbog troškova sabotiranja nuklearnog sporazuma s Iranom. Nadajmo se da će posjeta Haley sjedištu IAEA odagnati brige oko nadzora sporazuma i pokazat će Amerikancima da je iranski nuklearni program pod mikroskopom, te da je njegovo očuvanje najbolji način da se štitimo od bilo kakvih tajnih nuklearnih aktivnosti - izjavila je analitičarka Udruženja za kontrolu naoružanja Kelsey Davenport za AFP.