GLOBUS

Netanyahu kazao Putinu: Tamo gdje nestaje terorizam, dolazi Iran

(A. S.)

23.8.2017

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju izjavio da akcije Irana u Siriji ne prijete samo Izraelu i Bliskom istoku, već i cijelom svijetu.

- Iran ulaže velike napore kako bi ojačao svoje prisustvo u Siriji. Za Izrael, Bliski istok i, vjerujem, za cijeli svijet - rekao je Netanyahu.

Prema njegovom mišljenju, "Iran je u naprednom stadijumu kontrole i utjecaja na Irak i Jemen, a prilično se, u praksi, kontroliše Liban".

Netanyahu je apelirao na Putina, naglašavajući da su veoma važni zajednički napori da se pobijedi ISIL. 

- Ali negativna stvar je to što tamo gdje pobjeđujemo ISIL i nestaje terorizam, tamo dolazi Iran. Ne možemo ni na trenutak da zaboravimo da Iran svakodnevno nastavlja da ugrožava uništavanjem države Izrael, on naoružava terorističke organizacije i podstiče i pokreće teror - rekao je izraelski premijer.

On je dodao da Iran, također, razvija rakete. 


Sa svoje strane, predsjednik Rusije Vladimir Putin je visoko ocijenio nivo saradnje sa Izraelom, kao i mogućnost da se odmah razmotre sva aktuelna pitanja.

- Veoma sam zadovoljan što imamo tako efikasan mehanizam saradnje, uključujući i na najvišem nivou. Možemo se sastajati i na radnom nivou i na našem (najvišem) i redovno i onda kada je potrebno naše direktno učešće kako bismo razmotrili bilateralne odnose i situaciju u regionu - poručio je Putin.

Ruski lider posebno je naglasio da je zadovoljan razvojem odnosa između Rusije i Izraela.

On je dodao da je, između ostalog, to bila lična zasluga izraelskog premijera.