GLOBUS

Imam koji stoji iza napada na Barcelonu nije bio deportiran zbog ljudskih prava

Avaz.ba

23.8.2017

Abdelbaki Es Satty, imam za kojeg se vjeruje da je bio "glavni mozak" terorističke ćelije u Španiji koja je izvela napade vozilima u Barceloni i Cambrilsu i ubila 14 ljudi, trebao je još 2014. biti deportiran iz zemlje.

Deportacija bi prekršila njegova ljudska prava

Međutim, ovaj 42-godišnji državljanin Maroka žalio se sudu, a sudac je prihvatio njegovu žalbu na temelju koje bi prisilno protjerivanje prekršilo njegova ljudska prava.  

Ovaj zapanjujući preokret u istrazi oko smrtonosnih terorisitičkih napada u španskoj pokrajini Kataloniji, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, otkrio je španski list El Mundo. Es Satty je trebao biti deportiran nakon odsluženja zatvorske kazne za krijumčarenje hašiša iz Maroka u Španiju, a za to je osuđen 2010. Naime, prema španskom zakonu, stranci koji su osuđeni na zatvorsku kaznu dužu od godine dana imaju biti deportirani nakon odsluženja.

Ipak, ne samo da je Es Satty uspio oboriti odluku o deportaciji, već je i zatražio azil u decembru 2014., zahvaljujući čemu se mogao slobodno kretati po cijeloj teritoriju Evropske unije.

U zatvoru se povezao s teroristom iza napada na Madrid 2004.  

Da stvari budu još gore, ovaj osuđeni diler koji je naknadno postao imam u zatvoru se povezao s jednim od kolovođa terorističkog napada u Madridu 2004. u kojem je ubijeno 192 ljudi. Pretpostavlja se da se tada i radikalizirao. 

Nakon izlaska na slobodu počeo je propovijedati kao imam u džamiji u katalonskom gradiću Ripollu gdje je, po svemu sudeći, oko sebe okupio terorističku ćeliju sastavljenu od mladih muslimana marokanskog porijekla koje je upravo on radikalizirao, piše index.hr.

Es Satty je poginuo u nesreći u skrovištu ove terorističke ćelije, kada je eksplozivni materijal koji su pripremali za samoubilačke bombaške napade slučajno detonirao. Uz eksploziv, teroristi su pripremili stotinjak plinskih boca koje su planirali ukrcati u tri kombija kako bi u napadima nanijeli što veću štetu. 

Umjesto toga, nakon nesreće su se odlučili na tehnološki primitivnije napade gaženjem pješaka. Policija je ubila šestoricu terorista, uključujući Yunesa Abouyaaqouba koji je bio iza volana kombija kojim je ubio 13 ljudi u Barceloni i povrijedio još 130. Četvorica terorista uhvaćeni su živi, a Es Satty i još jedan su poginuli u nesreći prije samih napada.

Španske vlasti nisu komentirale vijest o Es Sattyjevoj zaustavljenoj deportaciji, ali se ta odluka u svakom slučaju čini kao katastrofalna greška, piše index.hr.