ZDRAVLJE U KUĆI

Budite oprezni prilikom uzimanja ovih vitamina, jer prevelika doza može uzrokovati rak pluća

Avaz.ba

23.8.2017

Muškarci koji su uzimali visoke doze vitamina B6 i B12 bili su u povišenom riziku od dobijanja raka pluća, a veza je bila jača među pušačima, otkriveno je u novoj studiji.

Rizik dobijanja raka pluća uzimanjem ovih vitamina u suplementima – ali ne putem multivitamina ili hrane - povećan je za čak 30-40 posto, a efekat je još jači među pušačima.

- Rezultati ukazuju na povezanost između visoke doze vitamina B, pušenja i raka pluća među muškarcima – rekao je autor studije Tiodor Breski, epidemiolog Univerziteta Ohajo.

Pušači koji su uzimali visok nivo vitamina B6 tokom šest godina utrostručili su rizik od raka pluća, za razliku od onih koji nisu uzimali suplemente. Što se tiče vitamina B12, rizik je učetverostručen. 

Visok nivo vitamina znači da su uzimali doze B6 11 puta veće od preporučenih, a B12 u količinama 23 puta većim.

U manjim količinama ti vitamini učestvuju u nekoliko vitalnih procesa u tijelu, uključujući replikaciju DNK. 

Ali, mnogi suplementi se prodaju pod parolama “uvećanja energije” i drugih nedokazanih dobrobiti.

- To je marketing, a ne nauka – kaže Breski.

Studija je obuhvatila 77.000 muškaraca iz Washingtona, starosti 50-76 godina, među kojima je bilo 139 slučajeva oboljelih od raka pluća, koji su uglavnom bili u grupi od 3.200 pušača. Samo dvoje oboljelih od raka pluća nisu bili pušači. 

Više od 93 posto učesnika studije su bili bijelci.

Uvećani rizik od raka pluća nije primjećen kod žena, niti kod vitamina B9.

Pušenje je i dalje faktor broj jedan. Ali, ako ste muškarac, pušač i želite da uzimate vitamin B – prestanite da pušite – poručio je Breski.