NOGOMET

Željko Vranješ za Avaz.ba: Uz pomoć navijača možemo savladati Sarajevo, bh. fudbalu fali strpljenja

Piše: N. KREŠTALICA

23.8.2017

Fudbalski klub Borac je prošle sezone, nakon ispadanja iz najelitnijeg ranga bh. fudbala, konsolidirao redove te se ekspresno vratio u Premijer ligu. 

Ove sezone, iz kola u kolo, igraju sve bolje i trenutno zauzimaju šesto mjesto ligaške tabele.

Trener Borca, Željko Vranješ, u razgovoru za Avaz.ba je kazao da u sljedećem kolu, protiv poljuljanog Sarajeva „Velikan iz Platonove“, uz pravi pristup, može doći do tri boda.

- Smatram da Sarajevo ima odličan tim i da su trenutno u krizi rezultata, ali ne i igre. Ipak, i mi imamo određeni kvalitet. Mislim da kao domaćini, uz pravi pristup i požrtvovanost, imamo više šanse i nadamo se da Sarajevo neće „proraditi“ protiv nas.

Liga šest kao imperativ

Borac nakon pet kola zauzima šestu poziciju sa devet bodova a Vranješ kaže kako je primarni cilj ulazak u Ligu za prvaka, ali i da je to lakše ostvariti uz podršku navijača.

- Naš cilj je Liga šest. Kada i ako se to desi, stanje na tabeli i terenu će odrediti šta dalje. Naši navijači su se zaželjeli premijerligaškog fudbala i iz kola u kolko imamo veću posjetu, a to nam daje veliki „vjetar u leđa“.

Nestrpljenje i nekontinuitet

Vranješ smatra da problem u bh. fudbalu ne predstavljaju ni finansije ni infrastruktura nego nestrpljivost.

- Što se tiče infrastrukture, sve ide na bolje. Mi smo prošle godine dobili jedan plastični teren a trebao bi nam još jedan sa travom. To i nije toliki problem, kao što su strpljenje, ambicije i kontinuitet klubova.

Trener Borca kaže i da unatoč tome što se njegova ekipa nije okupila na vrijeme i krenula sa pripremama, da iz kola u kolko banjalučki premijerligaš može biti samo bolji.

Odlučuju nijanse

Iskusni trener je kazao kako je liga dosta ujednačena i da odlučuju nijanse. Ipak, blagu prednost je dao jednoj ekipi.

- Mi smo pobijedili GOŠK, a oni su zatim savladali Široki. Svako može pobijediti svakoga. Smatram da je jedino ekipa Zrinjskog blagi favorit jer imaju dosta iskustva i igrači su im dugo na okupu. Uporedite naše ekipe s Mariborom. Tamo imate nekoliko igrača koji igraju i po deset godina u klubu, dok je to kod nas misaona imenica. Vraćam se na ono prethodno, kada budemo imali strpljenje i kontinuitet možemo očekivati i značajnije rezultate.