OSTALI SPORTOVI

Biciklizam: Husein Selimović osvojio srebro na Prvenstvu Balkana

Fena

23.8.2017

Bosanskohercegovački biciklist Husein Selimović na Balkanskom prvenstvu u Rumuniji ostvario je novi veliki uspjeh osvojivši srebrenu medalju u konkurenciji kadeta.

Član Biciklističkog kluba Zmaj od Bosne iz Tuzle je u konkurenciji 39 biciklista iz devet zemalja bio drugi u utrci na hronometar i četvrti u drumskoj vožni.

Mladi biciklist još jednom je potvrdio svoj ogroman potencijal. Nakon osvajanja 17. mjesta na evropskom olimpijskom festivalu mladih, ovaj 16-godišnjak je na Balkanskom prvenstvu osvojio srebrenu medalju u utrci na hronometar u konkurenciji kadeta, dok je u drumskoj trci zbog tehničke greške organizatora bio četvrti.

Na pres-konferenciji BK Zmaj od Bosne, Selimović je kazao da je u utrci na hronometar osvojio drugu poziciju, iza grčkog predstavnika koji je bio brži za samo pet sekundi.

- Bez akdvatne opreme i bicikla za tu disclplinu rezultatom sam prezadovoljan. Drugi dan na programu je bila drumska trka dužine 66 km. Bila je veoma zahtjevna utrka sa puno brda. Završio sam na četvrtoj poziciji, jer je bilo nekih tehničkih problema. Tužan sam zbog toga jer sam mogao osvojiti još jednu medalju - kazao je Selimović.

Njegov trener, ujedno i selektor biciklističke reprezentacije BiH, Hajrudin Trle, prezadovoljan je ostvarenim rezultatom i siguran je da će Selimović u budućnosti biti još bolji.

- Već narednog vikenda očekuju ga nastupi na međunarodnim trkama u Novom Mestu i Novom Sadu. Čast i zadovoljstvo je da je Sandi Papež, legenda jugoslovenskog biciklizma, prepoznao Huseina i njegove rezultate i pozvao nas u Novo Mesto da učestvujemo u utrci koja se vozi u subotu. Trka je kružna, izuzetno zahtjevna i teška, ali se nadam da će to Husein prevazići. Već u nedjelju putujemo u Novi Sad gdje nas očekuje utrka za Dunavsku kup - kazao je Trle.

Na današnjoj pres-konferenciji novinarima se obratio i predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić, koji je istakao da je Husein Selimović trenutno jedan od najboljih mladih sportista u BiH. Bez adekvatne opreme postiže sjajne rezultate. Izrazio je nadu da će to prepoznati i u Olimpijskom komitetu naše zemlje i da će ovom tuzlanskom biciklisti u što skorije vrijeme dodijeliti olimpijsku stipendiju.

Na Balkanskom šampionatu u okviru reprezentacije BiH nastupili su još Osman Ćorić i Savo Milovanović koji su ostvarili solidne rezultate.