BIH

Trauma i depresija mu presudili: Objesio se britanski pukovnik koji je za vrijeme rata služio u BiH

Jedna od brojnih masovnih grobnica u BiH ( Agencije)

Avaz.ba

23.8.2017

Michael Russell (63), penzionisani britanski pukovnik, objesio se u vlastitoj kući u gradiću Topsham.

Njegov brat Christopher izjavio je policiji da je Michael imao velikih problema s depresijom i traumama, koje je doživio tokom rata u BiH.

Michael je bolovao od depresije i anksioznosti, a često je govorio da su ga progonili stravični prizori koje je vidio u BiH za vrijeme rata, piše Devon Live.

Dodatni udarac duševnom zdravlju Michaela, koji je bio pukovnik u obavještajnoj jedinici britanske vojske, zadala je i smrt njegove supruge.   

Angela Avis, psihoterapeutkinja, ističe da je Michael bolovao od kompleksa problema na koje se nadovezala tuga za umrlom suprugom.

Potresne scene koje je doživio tokom rata u BiH dovele su do toga da je počeo ispitivati temeljne vrijednosti i uvjerenja na kojima je počivao. To je dovelo do očajničkog čina samoubistva vješanjem - navodi Avis.

Naglašava da je Russel za ono što se desilo u BiH optuživao čak i sebe, a po povratku kući s godišnjeg odmora u Australiji doživio je napade panike.

Russel nije spominjao nikome da se namjerava ubiti.  Bio je dobro situiran, a u britanskoj vojsci proveo je 45 godina na raznim dužnostima.

Njegova nova supruga Judy Day po povratku kući s posla zatekla ga je obješenog plavim konopcem u hodniku u njihovom domu.