REGION

Stručnjaci uvjereni: Na Mamića je pucao amater

(A. S.)

23.8.2017

Napad na Zdravka Mamića, ako se pita kriminaliste, i bez ikakve namjere da ga se bagatelizira, neosporno ima potpis amatera. 

Na to ih prvenstveno upućuju aktuelni podaci o vrsti korištenog oružja te okolnostima u kojima je napad izveden, piše Index.

Iako su prve informacije glasile bitno ozbiljnije i "filmskije", odnosno, da je na Mamića pucano iz rova koji je pripremljen danima ranije, a da su napadači koristili snajper, čini se kako je stvarnost ipak malo drugačija – napadači su bili skriveni u žbunju, a izuzete čahure kalibra su 7,65 mm. 

Stručnjaci se slažu kako je riječ o vrsti pištolja s kojim niko ozbiljan ne bi pokušao atentat s udaljenosti od 20 i više metara jer, kažu, takvi pištolji na udaljenosti većoj od desetak metara praktično nemaju neku moć i učinkovitost im je krajnje upitna.  

Pritom, na crnom tržištu su lako dostupni i nemaju neku cijenu: na oglasnicima  se nude već i za 300 kuna (oko 80 KM). Nadalje, napad je izveden pred brojnim članovima porodice, što nikako nije praksa ni u kakvim mafijaškim krugovima, baš kao i činjenica da je napadač imao društvo.

Također, podatak da Mamić dolazi u rodni kraj, na mjesto na kojem mu je umro otac, nije nikakva supertajna informacija, tim više što se brojna porodica ima običaj, prije odlaska na misu, okupiti u nekom od lokalnih restorana ili, kao što je jučer bio slučaj, u kući nekoga od rođaka.

U malim sredinama kakva su Vidovići kraj Tomislavgrada, a i poznavajući Mamićeve populističke običaje, njegov dolazak na rodnu grudu sigurno ne prolazi nezapaženo. 

Međutim, u ovoj fazi istrage, u kojoj će zajedno s kolegama iz BiH sudjelovati hrvatski MUP, niko od ozbiljnih kriminalista ne želi spekulirati dalje od spomenutog, prvenstveno iz razloga što službenih informacija nema puno, a mogući motivi napada na Zdravka Mamića toliko su brojni da niko od njih ne bi bio u koži inspektorima koji će na ovom slučaju raditi.


Sagovornici Indexa napominju i kako je u ovakvim slučajevima nužna stopostotna saradnja sa žrtvom, što će u ovdje biti krajnje upitno.

​​Mamić, naime, neprestano priča o tome da mu se prijeti, a prag tolerancije na takve situacije očito mu je viši nego većini ljudi​. U konačnici je i pitanje koliko će pred policijom otvoriti dušu i potpuno iskreno, taksativno navesti sve situacije, bilo iz poslovnog, bilo iz privatnog života, u kojima je na sebe mogao navući baš toliki bijes da bi se na njega pucalo.

- Mislim da to nije realno očekivati zbog prirode svih odnosa u koje on ulazi. Nadalje, sam Mamić je dijelom oguglao na tu atmosferu koja je oko njega stvorena pa vjerojatno ni ne percipira događaje kojima bi neko drugi pridavao pažnju - kaže i treći sagovornik Indexa koji bi napadače tražio u redovima lokalnih huligana.

"Nije baš jako vjerojatno da su napadači iz Zagreba išli za Mamićem u Hercegovinu kako bi na njega pucali iz grmlja - kaže umirovljeni policijski inspektor i zaključuje kako ga ne bi čudilo da se ovaj slučaj rasplete na način da se sam napadač ili napadači pohvale svojim činom među svojim istomišljenicima.