BIH

Čović: Počelo se raditi ono što je trebalo prije četiri mjeseca

Piše: A. S. - M. R. S.

23.8.2017

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, održao je danas nakon sjednice Predsjedništva BiH konferenciju za novinare.

On je odgovarao na pitanja novinara, a prije toga je rekao da će evropske integracije biti redovne tačke na sjednicama Predsjedništva BiH.  

- Uskoro ćemo riješiti problem sa knjiženjem imovine. 13. narednog mjeseca ćemo dati preciznije podatke, ali iz Izvještaja se čini da se vratio optimizam i da se počelo raditi ono što je trebalo prije četiri ili pet mjeseci - kazao je Čović nakon 38. redovne sjednice Predsjedništva BiH.

Kada je u pitanju Upitnik, Čović je kazao: 

- Većina komisija je počela raditi i većina materijala je usaglašena. Na sjednici Predsjedništva 13. u devetom mjesecu bit će poznato koliko pitanja  nema jedinstven stav. Procjena je da će za taj posao trebati skoro 100 prevodilaca i 60 dana. Teško je kazati da li ćemo materijal imati krajem desetog ili početkom 11. mjeseca. 

Komentirao je i izjave austrijskom ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza, koji je rekao da "Turska i Saudijska Arabija imaju veliki utjecaj na zapadnom Balkanu".

- Ne mislim da u BiH tako snažan utjecaj ima bilo čija administracija ili neki njen dio. Ako ostavimo politički prostor za takve poruke, onda ćemo dobivati takve poruke sa strane - kazao je Čović.  

U vezi s knjiženjem vojne imovine, predsjedavajući Predsjedništva BiH je podvukao kako treba ispoštovati sve stavove institucija BiH.

- Danas smo dobili Izvještaj, a potrebno je da vidimo još dvije lokacije Travnik i Novi Travnik. Moguća je još jedna lokacija, ali ne bih o tome govorio.

Na pitanja o Pelješkom mostu, Čović je rekao da su svi uvjeti prema Republici Hrvatskoj ispoštovani.

- Što se tiče Pelješkog mosta, sve  smo rekli i u Vijeću ministara, ali i komisijama. Svi uvjeti od nas prema RH su ispoštovani. Jučer sam razgovarao s ministrom Plenkovićem na radnom doručku, a Republika Hrvatska se uz svo uvažavanje, želi korektno odnositi prema BiH. Ovaj projekt je značajan za BiH - kazao je Čović.

U vezi s pripremama za dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u BiH, Čović je naglasio: 

- Što se tiče predsjednika Vučića u našem telefonskom razgovoru, pa i današnjeg sastanka tri člana Predsjedništva, ova posjeta ima veliki značaj. Ona otvara mogućnosti za mnoge teme, jer će dvodnevna posjeta biti veoma korisna. Imat ćemo mnoštvo tema, ekomomskih, političkih... Nećemo ići različitim kolosijecima, već ćemo otvoriti mnoga zajednička pitanja.