GLOBUS

Ukrali joj fotografije s Facebooka, a onda je počeo pakao: Počeli su mi se javljati muškarci, govorili mi da će me silovati, a onda i ubiti

(Al. Ti.)

23.8.2017

Mlada majka troje djece ostala je prestravljena nakon što je bolesna šala njenog 'prijatelja' s Facebooka izazvala val poruka od perverznjaka koji su joj počeli prijetiti kako će je silovati i ubiti. 

Studentica Jodie Skyes (26) iz engleskog Buryja prikupila je više od 50 pratilaca na Snapchatu u samo jednom danu prošlog mjeseca, i svi su bili muškarci.

No osjećaj iznenađenja ubrzo je prerastao u horor nakon što je počela dobivati bolesne poruke i seksualno eksplicitne videosnimke te zahtjeve.

- Osjećala sam se toliko neugodno da nisam nikom za to rekla, samo sam ih sve blokirala. No ubrzo su stvari izmakle kontroli - priča Jodie.

Degutantne poruke pretvorile su se u prijetnje, a muškarci su joj govorili kako će ju pronaći i silovati.

- Kada su počeli prijetiti smrću, postala sam histerična. Nasumični muškarci govorili su da će me ubiti, a ja nisam znala zašto. Bila sam prestravljena, jer nisam znala što su u stanju učiniti.

Jodie je odlučila stvar uzeti u svoje ruke te se obratila jednom od njenih perverznih pratilaca ispitivajući ga o tome gdje je saznao detalje o njoj.

Ostala je šokirana kada je otkrila da su njene fotografije dodane na stranicu namijenjenu za razmijenjivanje seksualno eksplicitnih poruka i sadržaja, prenosi Jutarnji.hr.

- Pozlilo mi je kad sam vidjela profil. Bila sam jedina žena na toj stranici koja je imala odjeću na sebi i time potpuno uočljiva. No najgore mi je bilo kada sam shvatila da su na njoj korištene moje fotografije s Facebooka. Moj Facebook profil bio je privatan i samo su prijatelji mogli vidjeti moje fotografije. Nakon što sam otkrila što je moj poremećeni 'prijatelj' učinio, rekla sam porodici za sve prijetnje. Bila sam jako potresena no oni su mi pružili nevjerovatnu podršku.

Jodie je sve prijavila policiji, no oni su joj kazali kako ne mogu ništa učiniti jer ne mogu ući u trag osobi koja je postavila fotografije, kao ni da ne mogu tužiti perverzne strance zbog prijetnji. Jodie je bila šokirana kad je shvatila da niko neće biti uhapšen zbog svega što joj se dogodilo.

Policija joj je savjetovala da zamoli 'prijatelja' da ukloni profil.

- Nisam imala pojma da je kreiranje lažnih profila pod tuđom slikom legalno - napisala je Jodie koja je ubrzo napisala pritužbu Facebooku i njen je profil uklonjen.

- Bila sam sretna što je sve gotovo, no onda sam se sjetila da je jedan od mojih prijatelja smislio cijelu 'spačku'.

- Bila sam zgrožena, nisam mogla vjerovati da neko kog sam zvala prijateljem može napraviti takvo što. Za sada se pokušavam kloniti društvenih mreža. Teško mi je više vjerovati ljudima i uglavnom provodim vrijeme s mojim najbližim prijateljima i porodicom - zaključila je.