BIH

Tuzlanka velika zaljubljenica u planinarenje: 15-godišnja Emina Ćosić osvaja evropske vrhove

Ćosić na Triglavu: Prvi uspon ovog ljeta

Piše: S. MUMIĆ

24.8.2017

Gran Paradiso: Emina na vrhu s ocem Salkom

Emina Ćosić, 15-godišnjakinja iz Tuzle, s grupom planinara, članova PD „Konjuh“, boravila je na Alpama, penjući se na najviše vrhove u Sloveniji i Italiji. Emina je bila najmlađi član ove grupe i najmlađa bh. planinarka koja je uspješno savladala neke od najviših evropskih vrhova u samo desetak dana. Ljubav prema planinama na nju su prenijeli majka Sabina i otac Salko.

- Planinarenje je nešto što oduvijek volim i u čemu uživam i već dugo, kao rekreativac, s roditeljima obilazim bh. planine. Prošle godine popela sam se na Musalu u Bugarskoj (2.925 metara nadmorske visine) i od tada se upuštam u zahtjevnije avanture. Ovog ljeta prvi uspon bio je na Triglav (2.864 metra), najviši vrh Slovenije. Iako je taj uspon poznat kao zahtjevan, i fizički i tehnički, meni je teži i opasniji bio silazak - prenosi Emina svoje utiske s Triglava.

Nakon toga, njen naredni cilj bio je vrh Penija (3.343 metra) na Dolomitima.

- Uspon na Peniju bio je teži nego što sam očekivala, prešli smo nekoliko opasnih glečerskih pukotina. Dolomiti su bili priprema za najviši vrh Italije, Gran Paradiso (4.061). Krenuli smo po mraku, s lampama, i preko kamenjara i nekoliko bučnih potoka stigli smo do glečera. Pred vrhom mi je trebala kraća pauza, ali ohrabrivanje roditelja puno mi je pomoglo da prijeđem posljednji i najopasniji korak, do statue Marije na samom vrhu. Sve je to bilo predivno, svi ovi naporni usponi zapravo su moj najljepši odmor do sada - kazala nam je ova mlada Tuzlanka.

Monblan velika želja

Eminina velika želja je osvajanje Monblana, uz podršku roditelja. Mladima poručuje da je svako putovanje avantura i da se velike stvari dešavaju kada se sretnu planina i čovjek.