BIH

Alma Oračević dobitnica Fulbright stipendije: Mlada Bišćanka predavat će studentima u Atlanti

Oračević na prijemu kod gradonačelnika Fazlića

Piše: M. D.

23.8.2017

Bišćanka Alma Oračević, najmlađi doktor u oblasti telekomunikacija u BiH i dobitnica Fulbright stipendije za akademsku 2018/2019. godinu, narednih deset mjeseci imat će priliku dosadašnje stečeno znanje unaprijediti kroz svoj naučni rad te uspostaviti profesionalne kontakte i steći međunarodno iskustvo te pomoći u promoviranju bilateralnih odnosa BiH i SAD.

Tokom narednih deset mjeseci Oračević će boraviti i predavati na „Georgia Institute of Technology“ u Atlanti. Diplomirala je na Tehničkom fakultetu u Bihaću, a u dosadašnjem naučnom radu odbranila je doktorsku disertaciju na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu. 

Disertaciju pod nazivom „Sigurno i pouzdano praćenje objekta u bežičnim senzorskim mrežama“ izučavala je na Sveučilištu u Zagrebu i Gazi univerzitetu u Ankari.

Prijem za ovu mladu uspješnu ženu upriličio je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji je kazao da mu je velika čast ugostiti najmlađeg doktora nauka u oblasti telekomunikacija.

- Oračević je svoje stečeno znanje odlučila prenijeti i studentima na Tehničkom fakultetu u Bihaću. Ulaganje u obrazovanje najbolji je put ka izgradnji društva, a boravak u Americi sasvim sigurno bit će stepenica više u njenom naučnom radu - kazao je Fazlić.