BIZNIS

Fabrika „Semberka“ Janja u saradnji s „Bingom“: Počela prerada krompira

G. Bobić

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

23.8.2017

U Fabrici za sušenje povrća i proizvodnju začina „Semberka“ Janja počela je prerada krompira koji je proljetos zasijan u saradnji s kompanijom „Bingo“.

Zlatan Pejić, direktor fabrike, kaže da je zadovoljan kvalitetom krompira koji stiže u pogone „Semberke“.

- Nakon što su proljetos podijeljeni sjemenski krompir i vještačko đubrivo, u saradnji s Federalnim ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica i Gradskom upravom Bijeljina, ovih dana počeli smo preuzimati prve količine krompira. Očekivani rod je oko 1.500 tona. Već smo oko 150 tona otkupili i krenula je prerada krompira. Planiramo da preradimo i oko 3.000 tona mrkve i 3.000 tona paštrnjaka. Velika ulaganja kompanije „Bingo“ iz prošle nastavljena su i u ovoj godini, tako da smo dobili nove mašine i opremu, što je uslov za dobijanje kvalitetnih proizvoda. Svi proizvodi „Semberke“ bit će plasirani i u EU i to je naš krajnji cilj – kaže Pejić.

 

Pejić: Velika ulaganja „Binga“

Uveden standard

Fabrika „Semberka“ u međuvremenu je proizvodila i začine, među kojima je najpoznatiji „semberski dodatak jelima“, i više vrsta supa. U međuvremenu je uveden standard ISO 22.000, a u postupku je osvajanje i halal standarda, kako bi proizvode mogli plasirati i na istočno tržište. Oko 130 radnika trenutno je angažirano u proizvodnji sušenog programa te na proizvodnji začina i supa.

Pejić kaže da ova fabrika trenutno ima devet svojih brendova na policama „Binga“, što kupcima omogućava da prepoznaju kvalitet ovih proizvoda. Potražnja za proizvodima „Semberke“ širom BiH potvrđuje i njihov kvalitet.

Mujo Bogaljević, direktor OPZ „Agrofarmer“ Janja, kaže da je zadruga organizirala proizvodnju krompira na području Janje i Semberije.

- Ovo je prvi projekt koji realizujemo s kompanijom „Bingo“ i izuzetno smo zadovoljni fer i korektnim odnosom. Sve što je dogovoreno, i ispoštovano je. Prinos krompira, u odnosu na izuzetno tešku godinu, zadovoljavajući je. Godina je bila ekstremno sušna, ali je kvalitet izuzetno dobar. Ovih dana za „Bingo“ otkupljujemo i svježe povrće, koje se preuzima tri puta sedmično od proizvođača. Krompir smo imali na površini od 44 hektara - kaže Bogaljević.

Korektan odnos

Novi proizvodi

Sanela Telalović-Adanalić, tehnolog u fabrici „Semberka“, kaže da su u međuvremenu na tržište izbacili i nove proizvode, kao što je „semberski dodatak jelima“ u pakovanjima od pet, kilogram i 500 grama, a na tržištu je i „semberski dodatak jelima“ od 250 grama, kao i „biosemberski dodatak jelima“, koji sadrži samo prirodne sastojke. Nakon šest godina ponovo je pokrenuta i proizvodnja „semberskih supa“, i to kokošije, goveđe i povrtne.


Zadržati kvalitet, proširiti asortiman 

- U narednom periodu namjeravamo proširiti asortiman supa, sušenog povrća u komercijalnim pakovanjima. Trudit ćemo se da zadržimo kvalitet, a asortiman ćemo proširivati novim proizvodima - kaže Sanela Telalović-Adanalić.