SARAJEVO

Mještani ilidžanskog naselja Lužansko Polje na mukama zbog smrada: Bosna presušila, a koritom teku fekalije

F.Fočo. Rijeka Bosna presušila kilometar nizvodno od izvora

Piše: A. TABAK

23.8.2017


Rijeka Bosna, koja dijelom protječe kroz naselje Lužansko Polje na Ilidži, svega kilometar od izvorišta u potpunosti je presušila. Mještani koji žive u ovom naselju već više od 40 godina ne sjećaju se da je korito ikad bilo ovako suho.  

Presušeno korito

- Ovo više nije rijeka, sve više liči na potočić. Riblji svijet je skroz uništen, a izvorište Bačevo potpuno je iscrpilo ovaj riječni tok da bi snabdjelo građane vodom. Jedino što u koritu ostaju jesu fekalije jer kolektor godinama nije u funkciji - kazao je jedan od mještana.

Neki čak tvrde da je do nestanka vode došlo jer se s vodozahvata kod Rimskog mosta uzimaju velike količine vode za punjenje bunara s kojih se grad snabdijeva vodom.

Osim presušenog korita i smrada koji se širi naseljem zbog izlijevanja fekalija, već više od dva mjeseca pitka voda teče cestom, formirajući jezero. Veliki problem pravi Šefkiji Kovaču jer voda otječe u njegovu štalu.

- Ovo je sramota. Četiri puta sam se obraćao preduzeću „Vodovod i kanalizacija“, ali niko do sada nije ništa uradio. Morao sam prokopati na jednom mjestu da bih preusmjerio vodu da mi štala skroz ne propadne, a i životinje su mi ugrožene - kazao je Kovač.

Sejad Džuho ističe da je ekipa ViK-a izlazila jednom na teren da bi utvrdila kvar, ali da se nakon toga više nikad nisu vratili.

Strah od zaraze

- Grehota je koliko vode ovdje isteče, a svakodnevno građani imaju redukcije. Niko ništa ne poduzima da sanira ovaj kvar. Osim ovog problema, godinama muku mučimo i s izlijevanjem fekalija. Najgore je ljeti, jer od smrada ne možemo otvoriti prozore niti sjediti napolju, a to što se možemo zaraziti, ne zanima nikoga - kazao je Džuho.


U ViK-u bez odgovora

Kontaktirali smo ViK da bismo saznali šta se dešava s rijekom Bosnom u Lužanskom Polju. Međutim, iz preduzeća nisu odgovarali na naše pozive.


Džuho i Kovač: Voda se ulijeva u štalu