LIFESTYLE

Mračne tajne najbogatije žene na svijetu: Mlađi ljubavnik je umalo koštao bogatstva

( Agencije)

(J. B.)

23.8.2017

Vlasnica "L'Oréala" i prema Forbsu najbogatija žena na svijetu, Liliane Henriette Charlotte Bettencourt ima 94 godine i fascinantnu životnu priču iza sebe. 

Kao što priliči vlasnici najvećeg kozmetičkog brenda na svijetu, prava je dama, a iako boluje od demencije, trudi se da ne posustane. 

Iako je najbogatija žena u historiji, zanimljivo je da je danas tek 13 najbogatija osoba na svijetu.

Medije ipak najviše zanimaju narušeni odnosi sa članovima njene porodice. Naime, kad ležite na 37,3 milijarde eura, jasno je da ima puno onih koji su već nameračili na vaše bogatstvo.


Bogatašica je najviše pažnje javnosti privukla mutnom pričom koju je zakuhao francuski pisac, umjetnik i fotograf François-Marie Banier. Prije 24 godine on i Liliane su se zbližili, a ona mu je dala poklone u vrijednosti od čak 1,1 milijardu eura. Među tim poklonima bile su premije od njena dva životna osiguranja, 11 umjetničkih djela među kojima su bile slike poznatih slikara i gotovina.


Mjesec dana nakon što joj je umro otac, njena kćerka tužila je Baniera, optužujući ga za iskorištavanje psihičke i fizičke slabosti njene majke kako bi se domogao njenog bogatstva. Slučaj je završio na sudu, ali sve je zapelo kad je Liliane odbila da se podvrgne psihijatrijskom vještačenju.

U međuvremenu su procurili snimci koje je napravio njen batler koji se bojao da njegova šefica boluje od Alzheimera i da će je neko zbog toga iskoristiti. Snimke je predao policiji, a na njima se moglo čuti da je Liliane imenovala Baniera svojim jedinim nasljednikom. Jedino što ne bi naslijedio su dionice "L'Oreala", koje su već ranije prebačene na njenu kćerku i dva unuka.


Potom je uslijedio novi obrt, majka i kćerka su se pomirile, povučene su sve tužbe, Banier je postao prošlost, a izbačen je i iz testamenta. Pomirenje nije dugo trajalo, jer su se već sljedećeg ljeta ponovo posvađale nakon što je starija izjavila da je psihijatrijska pomoć potrebna mlađoj. Od 2014. zbog Lilianinog narušenog zdravlja, kontrola nad kompanijom sudski je povjerena njenoj kćerki, dok se o Lilianinom zdravlju brine njen unuk Jean-Victor Meyers.

Bila je žrtva Ponzijeve šeme, zbog čega je ostala bez 22 miliona eura. Nakon što je njen batler objavio snimak razgovora sa finansijskim savjetnikom, otkriveno je i da je izbjegavala plaćanje poreza tako što je novac skrivala na tajnim računima u švicarskim bankama, prenosi Index.hr.