GLOBUS

Barcelona: Teroristi planirali raznijeti Sagradu Familiu

Avaz.ba

23.8.2017

Nakon napada u Barceloni i Cambrilsu u kojima je ubijeno 15 ljudi, a 130 ih je povrijeđeno, u utorak su četverica osumnjičenih izvedena pred sud. Jedan od njih je pušten na slobodu, dvojici je određen pritvor, a četvrti se i dalje nalazi u istražnom zatvoru.

Mohamed Houli Chemlal (20) je prvi ispitan pred sudom. Rođen je u Melilli i ima španski pasoš. Dosad nije bio poznat policiji. Uhapšen je u Alcamaru nakon eksplozije. On je rekao policiji da su planirali veće napada i atentate. 

Rekao je da su htjeli raznijeti Gaudijevu Sagradu Familiu. Istražitelji su tokom pretraga u Ripollju, gdje su živjela sedmerica napadača, na kompjuteru našli fotografije te crkve.

Mohamed Houli je predlagao da crkvu napadnu noću kada bi bilo manje ljudskih žrtava. Za njega su teroristički napadi bili kao igra. Eksploziju u Alcanaru je preživio jer je u to vrijeme bio na terasi i praznio je svoj tanjir. Određen mu je pritvor. Terete ga za ubistvo, nanošenje tjelesnih povreda, udruživanje u terorističku grupu i posjedovanje eksploziva.

Teroristi Mohamed Hichamy (24) i Younes Abouyaaqoub (22) planirali su napad s više ljudskih žrtava. Nakon što je došlo do neželjene eksplozije shvatili su da će ih otkriti pa su odmah krenuli u napad kombijem. Younes Abouyaakoub je bio za volanom Fiata Talento. Policija ga je ubila nedavno u mjestu Subirats.

Sudac je saslušao i Drissa Oukabira (28). On je rekao da je unajmio dva kombija i da je mislio da je to za selidbu. Policija je kasnije našla njegove papire u kombiju kojim je počinjen napad u Barceloni. Driss se sam javio policiji i tvrdi da mu je brat Moussa (17) koji je kasnije ubijen, ukrao papire. 

On je policiji poznat od ranije zbog krađa, seksualnog napada, droge i ilegalnog posjedovanja oružja. I njemu je određen pritvor. Mohammed Aalla (26) iz Maroka i njegov otac su privedeni. Mohammed Aalla je vlasnik Audija koji je korišten prilikom napada u Cambrilsu.

Njegova braća Said (20) i Yousef Aalla (21) su stradali su u eksploziji. Mohammeda je sudac pustio jer nema dovoljno dokaza protiv njega. No svaki se mjesec mora javljati sudu i ne smije napustiti zemlju. 

Marokanac Saih El-Karib (34) koji je vodio internet-cafe je također uhapšen. On je kupio za Drissa karte za Maroko i Barcelonu. Dosad nije kažnjavan. On je još pod istragom i odluka o pritvoru će se donijeti u sljedeća 72 sata. 

Abdelbaki Es Satty, imam koji je navodno radikalizirao mladiće, je pod istragom marokanskih vlasti od 2003. godine. Satty je navodno nastradao u eksploziji u Alcamaru. Sumnja se da ga je ubila njegova vlastita bomba, piše Bild.