REGION

Vučić i Zaev postigli saglasnost u pet tačaka

Avaz.ba

23.8.2017

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev danas su u dugom i otvorenom razgovoru razmotrili sve novonastale okolnosti u odnosima dvije države i postigli saglasnost u pet tačaka.

1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom riješavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.

2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.

3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložit će još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmjene dvije zemlje.

4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javno-pravnim propisima, u dobroj vjeri i na prijateljskoj osnovi štitit će prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svom teritoriju.

5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenzivirat će međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusjedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona.