TUZLANSKI KANTON

Promovirana knjiga „Mom srebreničkom heroju": Emotivna ispovijest djevojčice koja je preživjela genocid

S predstavljanja vrijednog djela

Piše: O. M.

23.8.2017

U sklopu kulturne manifestacije „Otvoreni grad umjetnosti“, u prostorijama Doma kulture u Srebreniku, održana je promocija romana „Mom srebreničkom heroju“ autorice Sabine Hodžić-Mehmedović. Uz samu autoricu, o ovom romanu na promociji su govorile i Fahreta Brašnjić te Senada Buljubašić.  

Ovaj roman je najiskrenija ispovijest o strahotama rata devetogodišnje djevojčice koja je rat proživjela u Srebrenici i koja je, izgubivši oca, bila primorana odrastati bez onoga kojeg je najviše voljela.

- Ova knjiga je svjedočanstvo jednog teškog vremena i njegove strašne zaostavštine, pečat dječijem stradanju, kao simbol stradanja svakog djeteta koje je odrastalo bez oca ubijenog u genocidu u Srebrenici - istakla je Brašnjić.

Autorica na iskren način opisuje život i odrastanje djevojčice koja živi od devete godine u progonstvu, bez svog doma, a kasnije i bez svog oca.

Ovim romanom, istakla je autorica, željela je sačuvati sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, ali i dokazati svima onima koji nisu vjerovali u uspjeh srebreničke djece da i ona nešto mogu i znaju, te da o Srebrenici umiju najbolje da pišu oni koji su za nju najviše dali.

Biografski podaci

Autorica romana rođena je 21. avgusta 1986. godine u Zvorniku, a nakon pada Srebrenice živi u Srebreniku. Preživjela je genocid u Srebrenici i u tom zločinu izgubila je sve muške članove porodice.