REPUBLIKA SRPSKA

Slavko Ljoljić rekorder u proizvodnji soje: Navodnjavanjem iz neobičnog bunara do odličnih prinosa

Ljoljić zadovoljan urodom

Piše: B. GRGIĆ

23.8.2017

Slavko Ljoljić, poljoprivrednik iz bosanskogradiškog naselja Kruškik, očekuje rekordan urod soje. Na parceli od 12 hektara, nekoliko stotina metara udaljenoj od rijeke Save, Slavko je posijao soju. Ništa, kako kaže, nije prepuštao slučaju. S agronomima je do detalja razradio „taktiku“, pa zadovoljno trlja ruke i očekuje prinos od oko 50 tona. 

Iskopao bunar

- Godinama sam sijao kukuruz i stručnjaci su mi rekli da moram voditi računa o plodoredu. Dali su mi do znanja da je soja najbolja predkultura, odnosno da daje dobre prinose, a i obogaćuje zemljište pošto ima kvržice s azotom na korijenju. Išao sam po njihovoj recepturi i soja je kao na oglednom polju - zadovoljno konstatira Ljoljić.

Predosjećao je da će godina biti sušna, pa se odlučio na navodnjavanje. Vodu iz Save nije mogao dovesti do parcele zbog udaljenosti, pa se odlučio na kopanje bunara i izradu vlastitog sistema za navodnjavanje.

- Mnogo ljudi mnogo zna. Nasavjetovali su me da kopam bunar te da ga, umjesto betona, oblažem kamionskim gumama. Tako sam i uradio. Došao sam do vode i danima navodnjavam jakom pumpom, a nivo vode u bunaru ne spada ispod metar i po - kaže Ljoljić.

Dobra zarada

Većinu sistema za navodnjavanje napravio je od plastičnih cijevi, a potom je kupio veliki raspršivač, koji baca vodu tridesetak metara. Usjevu je dao dovoljno đubriva, a i zaštita od korova je bila izvanredna.

- Samo da do oktobra ne bude grada. Vjerujem, s obzirom na rodnost, da će prinos biti veći od pet tona po hektaru. Troškovi navodnjavanja i mog truda će se sigurno otplatiti, bit će i dobre zarade - naglašava Ljoljić.