ZDRAVLJE U KUĆI

Prim. mr. sci. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH: Ne kupujte tablete putem interneta

Piše: Avaz.ba

24.8.2017

Binakaj: Negativan efekt

Impotencija predstavlja značajan medicinski problem, jer pogađa veliki broj muškaraca. Uz to, oni ga ne iznose, a impotencija može imati negativan efekt na kvalitet života, samopouzdanje osobe, svakodnevne aktivnosti i dr.

- Nekoliko je mogućnosti liječenja impotencije - biljnim preparatima, lijekovima za liječenje erektilne disfunkcije, intrakavernoznim injekcijama, VEP-om (vakuumskim aparatom), invazivnim metodama (ugradnja implantata) ili operativnim putem. Na tržištu Bosne i Hercegovine su najviše dostupni biljni preparati i lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije – kazala nam je prim. mr. sci. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Prirodni i biljni preparati, dodaje, imaju za cilj pojačati potenciju i seksualnu želju, nisu registrirani kao lijekovi, ali su vrlo interesantni, jer nemaju praktično neželjenih efekata, mogu se uzeti bez recepta uz stručan savjet farmaceuta. Nazivaju se još i prirodni afrodizijaci, prirodno stimulativno sredstvo za potenciju muškarca, kao što su ginseng ili L – arginin.

- Lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije su, također, pristupačni pacijentima uz ljekarski recept. To su sintetičke supstance koje djeluju tako što pojačavaju prokrvljenost u muškom spolnom organu. Ovi lijekovi su kratkotrajnog djelovanja, djeluju određeni period nakon uzimanja. Poslije isteka nemaju više nikakvog efekta i potrebno je za sljedeći spolni odnos uzeti novu dozu – kazala je Binakaj.

Neprovjerene lijekove, istakla je Binakaj, dakle one neregistrirane, treba uveliko izbjegavati. Na internetskim stranicama se nalazi takva vrsta lijekova i predstavlja mamac za ljude koji se nisu stručno savjetovali. Ukoliko postoji problem s erekcijom, kaže, najbolje je otići stručnom zdravstvenom licu, doktoru ili zatražiti savjet od farmaceuta koji ih mogu uputiti dalje ili savjetovati šta učiniti.

- Lijekovi koji nisu prošli registraciju, nisu prošli ni kroz analizu i kontrolu lijekova, pa samim tim nisu ni dostupni u apotekarskoj djelatnosti. Takvi lijekovi koji su dostupni na različitim internetskim portalima bi mogli sadržavati niz štetnih sastojaka koji nisu ni navedeni. U kombinaciji s lijekovima koje osoba koristi mogli bi ući u interakciju i ugroziti zdravlje konzumenta, dovesti do akutne bolesti ili čak do ozbiljnog zdravstvenog problema s težim posljedicama. Mogu uzrokovati pad srčanog pritiska, posebno treba savjetovati pacijente koji koriste nitroglicerin, lijek koji se koristi kod teškog oboljenja angine pektoris – rekla je Binakaj.

Obavezna konsultacija

Važno je, napominje, da se ovi lijekovi ne uzimaju bez konsultacije sa stručnom zdravstvenom osobom, jer mogu izazvati niz neželjenih efekata. Naročito se upozoravaju bolesnici sa srčanim bolestima, anginom prektoris, hipertenzijom, a osobe koje su imale srčani ili moždani udar također bi ih trebale izbjegavati. 

Krivotvoreni preparati

Najviše se, navodi, krivotvore lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije, jer je krivotvoriteljima u cilju da im se osobe vrate i ponovno uzmu lijek. Savremena tehnologija koja je široko pristupačna je, također, pristupačna i takvim osobama pa se lažni lijekovi uveliko proizvode i izvoze na tržište.

- Vrlo je važno da svaki lijek prođe hemijsku analizu poslije proizvodnje, međutim, lijekovi koji se mogu naći na portalima tu potvrdu nemaju. U takvim lijekovima se može naći niz elemenata, spojeva koji sami ili u kombinaciji s hranom i drugim lijekovima izazivaju neželjene efekte, pa čak i smrtne ishode. Da ne bi došlo do takvih slučajeva, svaka sumnja može se otkloniti pitanjem stručne osobe. Bez ljekarskog recepta ne bi trebalo tragati za „vijagrom“ ili sličnim lijekovima po internetu – ističe Binakaj.

Lažna „vijagra“

- Lažna „vijagra“ ili plava tabletica, kako je široj javnosti poznata, primjenjivana u pogrešnoj dozi, s nepoznatim sastojcima ili zbog neodgovarajućeg omjera poznatih i nepoznatih supstanci može izazvati komplikacije, kao što su srčani zastoj, koma, anafilaktički šok ili smrtni ishod – kaže Binakaj.